Festival van de afgewezen film

[header]Frans Bromet geeft afgewezen ideeën een tweede kans.[/header]Frans Bromet baalt ervan dat zoveel van zijn ideeën afgewezen worden door de omroepen. Volgens hem wordt vaak niet eens de moeite genomen om een voorstel te lezen of een pilot te bekijken. “Middelmatigheid en onoorspronkelijkheid vieren hoogtij, goede voorstellen, spraakmakende pilot-afleveringen en mooie films en documentaires belanden in de prullenmand”, zegt hij op zijn eigen website.

Om al die afgewezen ideeën een tweede kans te gunnen, komt er op initiatief van Bromet nu een Festival van de afgewezen film. Op 19, 20 en 21 april worden in het Amsterdamse Betty Asfalt complex meer dan twintig afgewezen films vertoond. Een deskundige jury gaat de films beoordelen en laat weten of de afwijzing terecht was. Eén van die juryleden is Ruben Heijloo van NCRV Nieuwe media. Hij werkt bij Videotalent en ziet dus dagelijks vele filmpjes voorbijkomen. In zijn vrije tijd is hij daarnaast recensent en columnist van de website Filmtotaal.nl, één van de grootste filmsites van Nederland. Ook Jelle Peter de Ruiter van Dokument geeft zijn mening, net als mensen als Hanneke Groenteman, Raoul Heertje en Bromet zelf.

Op de site www.deafgewezenfilm.nl kun je zien welke films er vertoond gaan worden. Daarbij staat ook de reden waarom omroepen, subsidie-instellingen of festivals de productie niet wilden hebben. Zo is de film Rachid Ben Ali: Moment in de tijd van Frank Vellenga te zien. Een film over een Marokkaanse schilder, die direct na de moord op Theo van Gogh zijn woede in felle cartoonachtige schilderijen tot uitdrukking bracht. Niemand wilde het uitzenden, omdat ‘de inhoud te gevoelig lag en er geen plaats was in het uitzendschema’. Maar ook een door de VPRO geweigerd programma van Rob Muntz met de veelzeggende titel De rijdende hufter komt voorbij. Natuurlijk laat Bromet ook een paar van zijn eigen creaties zien. Dat niet alle afgewezen producties per definitie slecht zijn, blijkt uit het relaas van War of ants. Deze film werd door distributeurs en een aantal omroepen afgewezen. Op een gegeven moment werd het zelfs een ‘afgekloven’ film genoemd. Na 5 jaar, 23 nominaties en een Japan Award is de film toch op de Nederlandse tv te zien geweest. De maker heeft voor de film uiteindelijk een Nederlandse Academy Award gekregen en een aanmoedigingsprijs van 100.000 euro van Stichting Doen. Wie weet wat dit festival nog oplevert!
(MG)



NieuwsFilm

meest populair