Deze geflopte historische actiefilm met Matt Damon verdient een tweede kans

Deze geflopte historische actiefilm met Matt Damon verdient een tweede kans

Ridley Scotts 'The Last Duel' wist geen publiek te vinden toen het in de bioscoop draaide.

Het komt regelmatig voor dat dure bioscoopfilms flink floppen. Als je alleen al naar dit jaar kijkt, zie je films als Borderlands en Madame Web die geen winst wisten te maken. Dat een film flopt, betekent echter niet altijd dat de film ook slecht is. Het tegenovergestelde is soms juist waar.

Een voorbeeld van een goede film die financieel flopte, is The Last Duel van topregisseur Ridley Scott (Gladiator, Alien).

Verhaal
The Last Duel is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Frankrijks laatste gevechtsproef in de middeleeuwen. Ridder Jean de Carrouges (Matt Damon) daagt zijn voormalige vriend Jacques Le Gris (Adam Driver) uit tot een duel nadat Jean's vrouw Marguerite (Jodie Comer) Le Gris beschuldigt van verkrachting.

De gebeurtenissen die aan het duel voorafgaan, zijn verdeeld in drie afzonderlijke hoofdstukken, die de tegenstrijdige perspectieven van de drie hoofdpersonages weerspiegelen.

'Geflopt wegens Millennials'
De film had een productiebudget van 100 miljoen dollar en wist slechts 30,5 miljoen dollar op te halen aan de wereldwijde box-office. Meerdere factoren speelden een rol in het floppen van de film. Zo kwam het uit in de herfst van 2021, een periode waarin men nog niet volop naar de bioscoop ging wegens de coronapandemie.


Regisseur Ridley Scott had een andere reden voor het floppen van de film: "Ik denk dat het erop neerkomt dat we vandaag de dag te maken hebben met het publiek dat is opgegroeid met deze fucking mobieltjes. De millennials willen nooit iets leren, tenzij je het op de mobiele telefoon te horen krijgt."

Succes op streaming
Ben Affleck speelde een bijrol in de film en was een van de schrijvers. Hij had er een andere kijk op: "Ik heb slechte films gehad die niet werkten en ik was er niet verbaasd over. Ik weet waarom mensen niet gingen, omdat ze niet goed waren."


"Maar ik vond wat we deden goed. Ik vond wat we te zeggen hadden goed. Ik ben er echt trots op. Dus ik was echt in de war. En toen ik zag dat het goed ging op streaming, dacht ik: "Nou, daar heb je het. Daar zit het publiek."

Kijken
The Last Duel kijk je nu op Disney+. In november keert Ridley Scott weer terug met een van de meest geanticipeerde films van het jaar: Gladiator II.

Lees ook
Deze geliefde actiefilm van Zack Snyder zit bomvol historische fouten
Toch valt ook wel te begrijpen waarom '300' zich niet helemaal aan de geschiedenis houdt.... Lees verder

NieuwsFilm

meest populair