Orson Welles-topper 'The Third Man' nu terug in het filmhuis

Orson Welles-topper 'The Third Man' nu terug in het filmhuis

Pulpromanschrijfster Holly Martins reist naar het duistere Wenen na de oorlog, waar ze de mysterieuze dood van een oude vriend, Harry Lime, onderzoekt.

The Third Man is een legendarische titel in de filmgeschiedenis door onder andere Graham Greene's geestige, verontrustende scenario, Robert Krasker's suggestieve cinematografie en Anton Karas' onvergetelijke citer score. Echter steelt Orson Welles, ondanks zijn minimale screentime, de show in een iconische geworden rol als de amorele Harry Lime.

Ter ere van zijn vijfenzeventigste verjaardag is The Third Man voor het eerst prachtig gerestaureerd in 4K en toont zo wederom de genialiteit op het grote doek van deze geliefde klassieker, die door het British Film Institute meermaals werd verkozen tot 'de beste Britse film aller tijden'.

Plot
Holly Martins, een naïeve schrijver van pulpwesterns, arriveert in het schimmige naoorlogse Wenen om zijn oude vriend Harry Lime te ontmoeten, maar ontdekt dat Lime om het leven is gekomen in een verdacht ongeval.

Martins ontmoet een Britse militaire politieagent en Lime's vriendin en als hij tegenstrijdige verhalen over de omstandigheden van Limes dood hoort, wordt hij gedwongen om zowel de relatie met zijn vriend Harry als zijn eigen wereldbeeld te heroverwegen.

Must-see
In de trailer zien we dat regisseur Carol Reed zichzelf opnieuw overtrof met deze noir-achtige thriller die zich afspeelt tegen de achtergrond van het door Tweede Wereldoorlog verwoeste Europa.


The Third Man is vanaf 19 september terug in de Nederlandse bioscopen.

NieuwsFilm

meest populair