Deze briljante thriller is een van de beste remakes aller tijden

Deze briljante thriller is een van de beste remakes aller tijden

Een van Christopher Nolans eerste films is een sublieme remake van een Noorse thriller.

Remakes zullen altijd een onderwerp van discussie zijn onder menig filmfan. Soms worden ze onnodig of creatief armoedig genoemd, maar anderen worden beschouwd als beter dan het originele werk waar het op gebaseerd is. Een voorbeeld van een remake die absoluut de moeite waard is, is Insomnia.

Christopher Nolan bracht in 2002 zijn remake van de Noorse film Insomnia uit.

Verhaal
De film vertelt het verhaal van een doorgewinterde politiedetective genaamd Will Dormer (Al Pacino) die naar een klein stadje in Alaska wordt gestuurd om de moord op een tienermeisje te onderzoeken. Dormer heeft een ernstig geval van slapeloosheid, grotendeels door een ernstig geheim dat hij met zich meedraagt. Deze slapeloosheid zorgt ervoor dat hij waanideeën heeft.

De moordenaar (Robin Williams) neemt contact op met Dormer en vertelt hem alles over de moord en het feit dat hij alles over Dormer weet. Ze beginnen een symbiotische relatie door geheimen te bewaren voor hun eigen voordeel. Maar de jonge lokale detective, Ellie Burr (Hillary Swank), zou zomaar achter de waarheid kunnen komen.

Remake
Christopher Nolans Insomnia is gebaseerd op de gelijknamige film van regisseur Erik Skjoldbjærg uit 1997. Stellan Skarsgård (Dune) speelde in deze versie de hoofdrol. Nolans versie werd vrijwel net zo sterk ontvangen als het origineel.


Legendarische recensent Roger Ebert zei er destijds het volgende over: "In tegenstelling tot de meeste remakes is Nolans Insomnia geen flauwe herhaling, maar een heroverweging van het materiaal, als een nieuwe productie van een goed toneelstuk."

Trots
Nolan ziet Insomnia als zijn meest ondergewaardeerde film en kijkt er nog altijd met trots op terug: "Ik ben erg trots op de film. Ik denk dat het van al mijn films waarschijnlijk de meest onderschatte is. De realiteit is dat het een van mijn meest persoonlijke films is in termen van wat het was om het te maken."


De film is momenteel helaas niet te zien op een streamingdienst. Je kan natuurlijk wel altijd de DVD of Blu-Ray bestellen.

NieuwsFilm

meest populair