Ophef rondom Kate Winslets beste rol vanwege gigantisch leeftijdsverschil

Ophef rondom Kate Winslets beste rol vanwege gigantisch leeftijdsverschil

Ze won dan wel een Oscar voor 'The Reader', er was ook kritiek op de pikante scènes met een veel jongere acteur.

Kate Winslet is al decennialang een grote naam in Hollywood. De actrice wist dan ook al in diverse blockbusters hoge ogen te gooien, maar The Reader wordt vaak genoemd als een van haar beste werken. Toch was er ook kritiek op de film.

The Reader is gebaseerd op de gelijknamige roman van Bernhard Schlink. De film speelt zich af in Duitsland na de Tweede Wereldoorlog en vertelt het verhaal van Michael Berg (David Kross). Deze 15-jarige jongen begint een geheime relatie met de veel oudere Hanna Schmitz (Winslet).

Band
Hun relatie draait echter om veel meer dan enkel en alleen een fysieke intimiteit. Hanna vraagt Michael haar boeken voor te lezen, iets dat hun band nog verder verdiept. Op een dag verdwijnt Hanna plotseling zonder enige uitleg.

Vele jaren later, wanneer Michael rechten studeert, ziet hij Hanna terug in de rechtszaal. Wat blijkt, zij wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden, omdat ze als bewaker in een concentratiekamp werkte. Michael komt achter haar grote geheim, dat mogelijk haar leven zou kunnen redden.

Kritiek
Het verhaal verkent complexe thema's zoals schuld, schaamte, liefde en de nasleep van de Holocaust. De film werd goed ontvangen door zowel de filmcritici als de gewone bioscoopgangers. Voornamelijk het sterke acteerwerk van Winslet werd geprezen. Zij won dan ook een Oscar voor haar glansrol.


Toch ontstond er ook de nodige controverse rond de film. De reden hiervoor? Niet iedereen vond het grote leeftijdsverschil tussen Winslet en Kross kunnen. Winslet was namelijk 33 tijdens het filmen, terwijl Kross 17 was.

Hulp
Regisseur Stephen Daldry besloot wel te wachten met het opnemen van de seksscènes tot Kross' 18de verjaardag, om zo problemen te voorkomen. Winslet hielp hem ook zo goed mogelijk. Zo zei de actrice al eerder: "Ik probeerde David te steunen. Ik weet hoe het is, om zo jong zulke scènes op te nemen".


"Hij maakte zich zorgen, maar ik legde hem uit dat er tijdens deze opnames bijna niemand aanwezig zou zijn, buiten de regisseur, hij en ik. Ik zag dat hij zich ineens veel beter voelde. Hij deed het uitstekend".

Ook interessant
Ophef rondom 'Beetlejuice Beetlejuice'-kus tussen twee acteurs met 'gigantisch' leeftijdsverschil
Beetlejuice Beetlejuice wordt tot nu toe sterk onthaald, maar er zit wel een momentje in de film waar sommige kijkers een probleem mee hebben. Het gaat hier om een kus die...[Lees verder]

NieuwsFilm

meest populair