De schandalige geschiedenis van 'Cannibal Holocaust': in meer dan 50 landen verboden

De schandalige geschiedenis van 'Cannibal Holocaust': in meer dan 50 landen verboden

Acteurs die verdwenen en dieren die vermoord werden zorgden voor een grote rechtszaak.

Het komt wel vaker voor dat een bepaalde scène uit een film wordt geknipt of gehaald omdat deze 'te extreem' is. Regisseur Ruggero Deodato deed hier echter nog een schepje bovenop met zijn behoorlijk controversiële Cannibal Holocaust uit 1980.

Centraal in zijn film staat een documentaire-ploeg, die afreist naar het Amazonegebied om een stam van kannibalen te filmen. Wanneer deze ploeg verdwijnt, wordt een reddingsmissie gestart om hen te vinden.

Gruwelijk
Wat men ontdekt zijn de gruwelijke beelden die de documentairemakers hebben vastgelegd, maar ook hoe zij zelf betrokken raakten bij het geweld. De meeste gruwelijkheden in de film worden dan ook gepresenteerd als 'gevonden beeldmateriaal'.

Hierdoor komt alles behoorlijk geloofwaardig over. De film wordt eveneens gepresenteerd als een documentaire, iets dat destijds tamelijk nieuw was en het dus alleen nog maar schokkender maakte. Zo toont Cannibal Holocaust expliciete scènes van geweld, verkrachting, marteling, en kannibalisme.

Meer
Daar bleef het niet bij. Wat de film nog eens extra controversieel maakte, is dat er echte dieren werden gedood voor de camera, wat veel verontwaardiging opriep. Meteen na zijn release werd de film dan ook wereldwijd een bron van controverse.


Deodato werd zelfs beschuldigd van moord en moest in Italië voor de rechter verschijnen. Hij moest bewijzen dat de acteurs nog in leven waren. Hij kon bewijzen dat de moorden nep waren, maar hij werd wel veroordeeld voor dierenmishandeling.

Ontvangst
De ontvangst was gemengd. Sommige filmcritici prezen het als een commentaar op het geweld in de media, terwijl anderen het afschreven als exploitatie. Veel mensen vonden de film te extreem. De echte dierendoden en de sadistische scènes maakten het voor velen onverteerbaar.


De film werd in meer dan 50 landen verboden, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Australië, en Italië. Toch groeide Cannibal Holocaust uiteindelijk enigszins uit tot later een cultklassieker, geliefd door fans van extreme horror.

Ook interessant
De schandalige geschiedenis van 'Irreversible': deze choquerende Monica Bellucci-film werd in sommige landen verboden
Het komt natuurlijk wel vaker voor, dat er een choquerende scène in een film zit. Sommige kijkers kijken dan liever niet verder, maar regisseur Gasper Noé ging met zijn Franse film Irreversible nog heel...[Lees verder]

NieuwsFilm

meest populair