De schandalige geschiedenis van 'Irreversible': deze choquerende Monica Bellucci-film werd in sommige landen verboden

De schandalige geschiedenis van 'Irreversible': deze choquerende Monica Bellucci-film werd in sommige landen verboden

Seksueel geweld komt wel vaker voor in films, maar niemand ging zo ver als regisseur Gasper Noé.

Het komt natuurlijk wel vaker voor, dat er een choquerende scène in een film zit. Sommige kijkers kijken dan liever niet verder, maar regisseur Gasper Noé ging met zijn Franse film Irreversible nog heel wat verder. Dit is dan ook een van de meest omstreden films van de jaren 2000.

De film vertelt een verhaal van wraak, geweld en misbruik. Vrolijk is het verre van: Alex wordt op een dag bruut verkracht en verminkt achtergelaten. Haar vriend, Marcus, gaat samen met zijn beste vriend Pierre, op zoek naar de dader. Zij besluiten dan ook het recht in eigen hand te nemen.

Choquerend
Wat Irreversible voornamelijk zo berucht maakt, is de gruwelijke verkrachtingsscène die maar liefst bijna 10 minuten duurt. Deze is ook in één enkele, onafgebroken opname gefilmd. Dit maakt de scène extra gewelddadig en realistisch, wat bij veel kijkers een schok teweegbracht.

Bioscoopgangers verlieten massaal de zalen; sommigen vielen zelfs flauw door de intense beelden. Tijdens de Cannes premiere besloten ook maar liefst 200 filmcritici en kijkers de film niet af te kijken.

Ontvangst
De film werd dan ook verdeeld ontvangen. In Frankrijk en enkele andere Europese landen was er lof voor de technische en artistieke kant van de film, maar in landen als Nieuw-Zeeland en Australië werd Irreversible zwaar gecensureerd of zelfs tijdelijk verboden.


Filmcritici waren eveneens verdeeld. Sommigen vonden de film een meesterwerk vanwege de manier waarop het geweld werd getoond zonder het te verheerlijken. Anderen veroordeelden het als onnodig choquerend.

Verdediging
Noe nam het wel op voor zijn film en cast. Zo zei de regisseur al eerder: "Ik wist niet hoe lang de scène ging duren. Dit was volledig aan Monica Bellucci. De eerste dag was het al heel goed, maar de dag erna was nog beter".



"Monica en haar tegenspeler kregen meer vertrouwen in elkaar, waardoor ze verder konden gaan. Monica maakte echter wel de dienst uit. Wat haar niet aanstond of niet kon, dat meldde ze meteen. Ik heb veel respect voor haar, want ze ging heel diep voor de rol en voornamelijk deze scène".

Ook interessant
De schandalige geschiedenis van 'Caligula': verboden Helen Mirren film nog steeds omstreden
Het komt natuurlijk wel vaker voor, dat er een controversiële scene in een film zit. Soms zit hier een film zo vol mee dat deze zelfs in verschillende landen...[Lees verder]

NieuwsFilm

meest populair