De schandalige geschiedenis van 'Caligula': verboden Helen Mirren film nog steeds omstreden

De schandalige geschiedenis van 'Caligula': verboden Helen Mirren film nog steeds omstreden

De film ging heel wat mensen te ver en ook vandaag de dag is dat nog het geval.

Het komt natuurlijk wel vaker voor, dat er een controversiële scene in een film zit. Soms zit hier een film zo vol mee dat deze zelfs in verschillende landen verbannen wordt. Dit was ook het geval met Caligula.

Deze film verscheen in 1979 maar staat nog steeds bekend als een van de meest controversiële films ooit gemaakt. Caligula werd gemaakt door regisseur Tinto Brass. Zijn film vertelt het verhaal van de beruchte Romeinse keizer Caligula.

Levensstijl
Caligula stond bekend om zijn wreedheid en excessen. De film richt zich op zijn opkomst en ondergang, al gaat veel aandacht uit naar zijn decadente leefstijl en zijn waanzin. De hoofdrol werd vertolkt door niemand minder dan Malcolm McDowell, maar ook de rest van de cast mag er zijn.

Peter O'Toole is weer te zien als Tiberius, terwijl Helen Mirren in de huid kruipt van de keizerin Ceasonia. Hoewel het hier gaat om een heuse sterrencast, werd Caligula vooral berucht om alle choquerende scènes.

Ophef
De film zit namelijk vol met expliciete seksscènes, orgies en ander grafisch geweld. Dit was, vooral voor die tijd, ongekend voor mainstream cinema. Dit zorgde dan ook voor veel ophef. Zelfs de cast en crew waren verbaasd, aangezien de nodige 'pikante scènes' later aan de film werden toegevoegd.


Dit werd gedaan door producent Bob Guccione, de oprichter van het volwassentijdschrift Penthouse. Zijn toevoegingen waren echter zo expliciet dat de film in veel landen verboden werd. Dit was aanvankelijk ook het geval in Nederland. Uiteindelijk kwam deze wel nog uit, maar wel in een gecensureerde vorm.

Meer
Andere landen wilden er echter niks van weten en lieten de film niet eens zien. In de Verenigde Staten werd de film weer in een sterk ingekorte versie uitgebracht, waarin veel van de meest expliciete scènes waren verwijderd.


Toch bleef de film in de ongecensureerde versie circuleren via ondergrondse kanalen. In de volledige versie zien we bijvoorbeeld een vrouw echt geboorte geven, maar ook zitten er een verkrachting- en castratiescene in. Hierdoor blijft Caligula tot op de dag van vandaag een onderwerp van discussie in de filmwereld.

NieuwsFilm

meest populair