Deze rampenfilm uit 2015 was een enorm succes en heeft zelfs al 2 vervolgen

Deze rampenfilm uit 2015 was een enorm succes en heeft zelfs al 2 vervolgen

De Noorse film 'The Wave' was de succesvolste film in het land in 2015.

Er worden veel Amerikaanse rampenfilms gemaakt die meestal ook in Amerika plaatsvinden. Er zijn echter ook goede rampenfilms uit andere landen. Zo kan je naar de Noorse film The Wave kijken als je genoeg hebt van al die Amerikaanse rampenfilms.

The Wave, getiteld Bølgen in het Noors, werd geregisseerd door Roar Uthaug. Kristoffer Joner speelt de hoofdrol van Kristian Eikjord, een 40-jarige ervaren geoloog. Daarnaast verschijnen onder andere ook Ane Dahl Torp, Thomas Bo Larsen, Jonas Hoff Oftebro, Edith Haagenrud-Sande, Fridtjov Såheim, Laila Goody en Eili Harboe in de film.

Verhaal
The Wave toont de instorting van de Åkerneset-spleet in Møre og Romsdal in Noorwegen wat een lawine veroorzaakt die resulteert in een 80 meter hoge tsunami die alles op zijn pad vernietigt. Geoloog Kristian Eikjord en zijn familie raken verstrikt in het midden van deze ramp en moeten vechten voor hun leven.

De film werd in Noorwegen een grote hit en was de meest succesvolle film in het land in 2015. Het was toen ook de officiële inzending van Noorwegen voor de Oscars voor Beste Buitenlandse Film, maar werd niet genomineerd.

Niet zo fictief
Regisseur Uthaug, een fan van Hollywood-rampenfilms zoals Twister en Armageddon, wilde al lange tijd een rampenfilm in Noorwegen maken. Volgens hem was de uitdaging om de elementen van de Amerikaanse genrefilm te combineren met de realiteit van de situatie in Noorwegen.


Wat er in The Wave gebeurt is dan ook niet zo fictief als gedacht. De berg uit de film is in constante beweging en zal vroeg of laat vallen. Uthaug zei: "Dit zal daar op een dag daadwerkelijk gebeuren. Er is een scheur in de bergwand in de fjord, en die blijft elk jaar uitbreiden. Op een gegeven moment zal dit een enorme aardverschuiving in de fjord veroorzaken en ze zullen 10 minuten hebben voordat de golf Geiranger bereikt. We wilden trouw blijven aan de feiten - aan wat geologen denken dat de feiten op een dag zullen zijn."

Vervolgen
The Wave was de eerste rampenfilm die gemaakt werd in Noorwegen, maar het zou niet lang duren voordat er nog kwamen. The Wave was namelijk zo'n succes, dat er daarna nog twee vervolgen werden gemaakt.


Eerst kwam The Quake (Skjelvet), geregisseerd door John Andreas Andersen, die werd uitgebracht in 2018. In 2021 kwam nog een derde film uit, getiteld The Burning Sea - ook bekend als The North Sea - en Nordsjøen in het Noors, met Andersen opnieuw als regisseur. Deze twee vervolgen waren ook een succes.

Kijken?
Wil je The Wave en de twee vervolgen zien? The Wave kan je bekijken op Videoland en The Quake is ook te vinden op Videoland, terwijl je The Burning Sea kan huren en kopen op Pathé Thuis.

NieuwsFilm

meest populair