Kort Rotterdams verbreekt filmtaboe

Op het Filmfestival Rotterdam gaat dinsdag de eerste film ooit over het bombardement van Rotterdam in première. De eerste dag, die te zien is in het programma Kort Rotterdams, vertelt over een bevalling op 14 mei 1940.

De climax van de film van makers Silvain Hooglander en Steven Friedman bestaat uit een lang shot waarin vanuit de lucht een bom wordt gevolgd tijdens zijn val op de Grote- of Sint Laurenskerk in het centrum van de stad. Van de majestueuze kerk uit de 15e eeuw resteerde na het bombardement alleen nog een paar muren en een halve toren.
Het is volgens het Gemeentearchief Rotterdam de eerste keer dat er een serieuze film wordt gemaakt over het bombardement van Rotterdam. Naar de reden van het lange uitblijven van een film over het bombardement kan de archivaris wel gissen. ,,De Rotterdamse bevolking heeft nooit echt stil willen staan bij de impact van het bombardement'', denkt hij.

Op 14 mei 1940 wierpen 59 Duitse vliegtuigen van de Luftwaffe ruim 1300 bommen uit over het centrum van Rotterdam. Er vielen vele tienduizenden gewonden en ruim 1100 doden. Bijna 25.000 huizen werden verwoest: 8000 Rotterdammers waren in één keer dakloos. Toen de Duitsers dreigden hetzelfde te doen met Amsterdam, Den Haag en Utrecht tekende opperbevelhebber Winkelman noodgedwongen de Nederlandse capitulatie.

De serie Kort Rotterdams, waarvan De eerste dag onderdeel is, bevat vijf korte films met een Rotterdams tintje. Met het project wil het Rotterdams Fonds voor de Film jonge filmmakers de kans bieden zichzelf te profileren.



NieuwsFilm

meest populair