Top tien grootste deals van 2012

Disney dat Lucasfilm kocht is toch wel de allergrootste van de afgelopen jaren.

2012 was een roerig filmjaar, met flink wat grote deals. Hieronder een lijst met tien van de grootste deals die gesloten werden. Het betreft daarbij niet perse de duurste deals (voor het hoogste aantal dollars), maar eerder significante deals die het studiolandschap veranderden. De lijst staat niet op volgorde.

Disney koopt LucasFilm
Wellicht een van de grootste en meest onverwachte deals die gesloten werden van het jaar. In oktober kondigde Walt Disney aan 4,05 miljard dollar neer te leggen voor LucasFilm. Gepaard gaande met die aankondiging was er het nieuws dat Disney al in 2015 een nieuwe Star Wars-film uit wil brengen. Daarbij is de intentie om elke twee jaar een nieuwe film in de franchise uit te brengen.

Wanda koopt AMC voor 2,6 miljard dollar
Dit betreft wellicht niet Nederland, maar is wel groot nieuws in de VS. De Chinese gigant Wanda kocht afgelopen mei de tweede grootste bioscopenketen in de Verenigde Staten, waarmee ’s werelds grootste bioscopeneigenaar een Chinees bedrijf is. Daarnaast betrof het de grootste Chinese overname van een Amerikaans bedrijf in de geschiedenis. Het is een van de vele momenten waaruit blijkt dat de filmwereld in toenemende mate een internationale wereld is, waarbij de VS niet langer de grootste en belangrijkste markt is.

Banken bemoeien zich met de studio’s
In een van de grootste financieringsdeals van de laatste jaren wist Lionsgate maar liefst 800 miljoen dollar te krijgen van JP Morgan en de Bank of America. De studio mikte op 750 miljoen dollar en kreeg dus vijftig miljoen extra. Daarmee heeft de studio, die onlangs samenging met Summit Entertainment, genoeg geld om de komende jaren een belangrijke speler te blijven in de filmwereld. Overigens kreeg Village Roadshow, een partner van Warner Bros., twee maanden later nog meer van de banken. Die studio kreeg maar liefst 1,125 miljard dollar overgeboekt. Beide deals zijn een teken dat de grote banken zich in toenemende mate met de filmwereld willen bemoeien.

Iron Man 3 is een co-productie
Marvel Studios en DMG Entertainment kondigden afgelopen april aan dat ze gingen samenwerken om de superheldenfilm te maken. Daarmee is de eerste co-productie tussen Hollywood en China van een miljoenenfranchise een feit.

The Hobbit gesplitst in drie films
In eerste instantie zou Tolkiens The Hobbit in twee films uitgebracht worden in de bioscopen. Een paar maanden geleden, toen de opnames al afgerond waren, kwam onverwachts het gerucht naar buiten dat het boek in drieën gesplitst zou worden. Dat bleek waarheid te zijn.

Assassin’s Creed film met Michael Fassbender
Studio’s en gameproducenten werken al jaren aan adapties van spellen als Halo en Gears of War. Dit jaar zou wel eens het jaar kunnen zijn dat die eindelijk gaan slagen. De rechten op Ubisofts Assassin’s Creed werden verkocht aan New Regency en Fox, en daarbij werd acteur Michael Fassbender meteen aan het project verbonden. Het feit dat Ubisoft de deal rond kreeg, kan een voorbode zijn voor de toekomst.

Fifty Shades of Grey ontketent biedingsoorlog
De biedingsoorlog rond het boek Fifty Shades of Grey zou zo tot een film gemaakt kunnen, gezien alle behind-the-scenes actie. Uiteindelijk wonnen Universal en Focus Features de rechten op de boeken, maar niet voordat vrijwel elke grote studio een week met de schrijfster E.L. James en haar agent Valerie Hoskins rond de tafel had gezeten. Het precieze bedrag is niet bekend, maar volgens de geruchten zouden de rechten voor ongeveer drie miljoen dollar verkocht zijn. Dat is ongeveer net zoveel als Dan Brown kreeg voor The Da Vinci Code.

Jennifer Lawrence krijgt fikse loonsverhoging
Ondanks dat ze al getekend had voor alle vier de films, vertellen bronnen dat Jennifer Lawrence een loonsverhoging van tien miljoen dollar geboden kreeg voor haar deelname aan Catching Fire, het vervolg op The Hunger Games. Dat is een flinke loonsverhoging, aangezien ze 1 miljoen kreeg voor The Hunger Games.

The Counselor bijzonder snel rond
Normaliter kost het vrij veel tijd om een grote film gemaakt te krijgen. Met The Counselor ging het proces bijzonder snel. Begin januari kwam Cormac McCarthy met het idee. Twee weken later was Ridley Scott in onderhandelingen om te regisseren, en twee weken daarna had Michael Fassbender het contract al getekend. Twee maanden later hadden ook Brad Pitt, Javier Bardem, Cameron Diaz en Penelope Cruz ook getekend voor de film, en kon Fox de productie in juni al groen licht geven. Normaliter gaan de dingen stukken langzamer, dus wie weet is dit de voorbode voor een sneller productiesysteem.

Joel Silver vertrekt bij Warner en tekent bij Universal
Maar liefst twintig jaar werkte Joel Silver voor Warner, en bracht hij grote franchises zoals Die Hard, Lethal Weapon en the Matrix naar de studio. Maar interne problemen zorgden ervoor dat hij het niet meer zag zitten bij Warner. Daarop tekende hij een deal voor negen films bij Universal. Hij werkt nu al aan films als The Outsider, The Prone Gunmen en aan Non-Stop.



NieuwsFilm

meest populair