Dit bijzondere feitje over 'Star Wars: The Empire Strikes Back' wist je nog niet

Dit bijzondere feitje over 'Star Wars: The Empire Strikes Back' wist je nog niet

Noorse reddingsskiërs speelden een cruciale rol in de strijd om Hoth.

De epische gevechten op de ijsplaneet Hoth in The Empire Strikes Back zijn iconisch voor Star Wars-fans wereldwijd. Maar wist je dat veel van de rebellen in deze scènes eigenlijk geen acteurs waren? Deze rollen werden vertolkt door Noorse reddingsskiërs!

De opnames vonden plaats in Finse, een klein bergplaatsje in Noorwegen, waar Lucasfilm een beroep deed op de lokale bevolking. De bergreddingsskiërs, die gewend waren aan de extreme omstandigheden, speelden de dappere rebellen die in de loopgraven vochten tijdens de Slag om Hoth.

Speciale training
Omdat de skiërs geen Engels spraken, moest tweede-eenheidsregisseur Peter MacDonald de acties voordoen. Hij liet de Noorse helden zien hoe ze zich moesten bewegen en reageren tijdens de gevechten, wat voor een unieke uitdaging zorgde op de set.

Als dank voor hun inzet, doneerde Lucasfilm een bedrag aan het Noorse Rode Kruis. Dit gebaar werd zeer gewaardeerd door de lokale gemeenschap, die een cruciale rol speelde in het tot leven brengen van een van de meest memorabele scènes uit de Star Wars-saga.

Groot succes
The Empire Strikes Back werd in 1980 uitgebracht en geregisseerd door Irvin Kershner. De film, die met een budget van $18 miljoen werd gemaakt, groeide uit tot een gigantisch succes en bracht wereldwijd meer dan $538 miljoen op.


Naast het inzetten van lokale Noorse skiërs, werden er ook indrukwekkende speciale effecten toegepast tijdens de opnames van de slag om Hoth. De scènes met de gigantische AT-AT's werden grotendeels gefilmd met behulp van stop-motion-animatie. Dit proces vereiste uren werk om slechts enkele seconden film op te nemen, maar het resultaat was baanbrekend voor zijn tijd.

Hoogtepunt
De film is nog steeds een van de meest geliefde delen in de Star Wars-franchise en staat bekend om zijn donkere sfeer en indrukwekkende visuele effecten. De sneeuwscènes op Hoth blijven een opvallend hoogtepunt in de film.

NieuwsFilm

meest populair