Het einde van 'Jaws' zag er oorspronkelijk heel anders uit

Het einde van 'Jaws' zag er oorspronkelijk heel anders uit

Regisseur Spielberg koos op het laatste moment voor een nóg spectaculairder einde.

In de originele versie van het script voor Jaws zou de beroemde haai op een veel minder explosieve manier aan zijn einde komen. Dit weten we over het oorspronkelijk geplande einde van de klassieker. Let op: SPOILERS.

Het was de bedoeling dat het dier zou sterven aan de harpoenen van Quint en Brody, net zoals in het klassieke verhaal Moby-Dick. Regisseur Steven Spielberg vond dit echter niet het meest spectaculaire einde voor de film. Hij wilde een meer indrukwekkende climax die het publiek zou achterlaten met kippenvel. Het resultaat? De legendarische ontploffing van de haai dankzij de persluchtfles die Brody kapotschiet.

Extra spanning
Om deze nieuwe wending te laten werken, werden tijdens de opnames extra scènes toegevoegd om de persluchtfles subtiel te introduceren. Hierdoor kreeg de ontploffing in de finale een logische opbouw, zonder dat het als een toevallige twist voelde. Dit zorgde voor de intense spanning die Spielberg zocht.

Een interessant detail is dat de iconische ontploffing van de haai niet alleen het publiek verbaasde, maar ook een technische uitdaging was. De mechanische haai, bijgenaamd "Bruce", werkte namelijk vaak niet naar behoren. Dit dwong Spielberg om de haai minder te tonen, wat juist bijdroeg aan de spanning van de film.

Groot succes
Jaws, uitgebracht in 1975, werd een enorm succes en was een van de eerste belangrijke zomerse blockbusters. Met een budget van ongeveer $9 miljoen wist de film wereldwijd meer dan $470 miljoen op te halen, waarmee het een van de meest winstgevende films van die tijd werd.


Hoofdrollen werden vertolkt door Roy Scheider, Robert Shaw en Richard Dreyfuss, die samen een iconisch team vormden. De creatieve beslissingen van Spielberg en de baanbrekende speciale effecten maakten de film tot een tijdloze klassieker.

Moby-Dick
Hoewel de originele versie misschien meer in lijn was met Moby-Dick, staat het uiteindelijke einde van Jaws vandaag de dag nog steeds bekend als een van de meest memorabele filmclimaxen aller tijden.

NieuwsFilm

meest populair