Belastingaftrek voor filminvesteerders geschrapt

Na dit jaar is het echt afgelopen met de riante belastingaftrek voor mensen die geld steken in speelfilms. Minister Brinkhorst van Economische Zaken schrijft dat aan de Tweede Kamer.

Hij en zijn collega Zalm (Financiën) zullen in de toekomst geen rol meer vervullen in de filmfinanciering en er ook geen specifieke financiële bijdrage aan leveren. Wel zal staatssecretaris Van der Laan (Cultuur en Media) stimuleren dat de publieke omroep nauwer gaat samenwerken met de filmindustrie. Ook wil zij bevorderen dat de Nederlandse filmsector volop gebruik gaat maken van een toekomstig Europees stimuleringsprogramma.

In 1999 ging voor de duur van vijf jaar een regeling van start, die ertoe leidde dat mensen die investeerden in films nauwelijks financieel risico liepen. Volgens critici leidde dit meer tot verrijking van de calculerende burger dan tot verrijking van onze cultuur.

Motie

Het kabinet wilde de regeling aanvankelijk niet verlengen tot na 2004, maar door een motie van de Tweede-Kamerleden Bakker (D66) en De Grave (VVD) werd daar een jaar aan vastgeknoopt. Volgens D66-bewindsman Brinkhorst blijft het daarbij. Zijn partijgenoot Bakker vindt dat nu ,,het kind met het badwater'' wordt weggegooid. Hij wil niet per se vasthouden aan de bestaande regeling, die de belastingbetaler handenvol geld kost. Maar Bakker vindt het wel van belang dat ,,publieksfilms'' niet alleen aangewezen zijn op subsidies, maar dat ook de private financiering een steun in de rug krijgt. Volgens Bakker heeft de regeling ertoe geleid dat de Nederlandse speelfilms inmiddels goed zijn voor een marktaandeel van 12 tot 14 procent.



NieuwsFilm

meest populair