Ray Fisher vs. Warner Bros: Zo zit het rond 'Justice League'

Ray Fisher vs. Warner Bros: Zo zit het rond 'Justice League'

Wat is er allemaal aan de hand?

Ray Fisher bracht Justice League onder de aandacht door te vertellen dat er niet juist is gehandeld op de filmset. Regisseur Joss Whedon maar ook een aantal producenten, zouden zich misdragen hebben. Warner Bros. reageerde daarop, Fisher antwoordde weer. Wat is er nou eigenlijk aan de hand?

Het is geen geheim dat er problemen waren op de set van Justice League. Regisseur Zack Snyder vertrok van de productie vanwege een tragedie in de familie. Vervolgens maakte Whedon heel veel scènes volledig opnieuw en dat leidde tot een tegenvallende film. Nu claimt Fisher dat Joss Whedon, Geoff Johns en John Berg zich misdroegen op de set.

Wat is er aan de hand?
Ray Fisher vertelde op Twitter dat er heel wat mis was op de filmset. Whedon zou zich "abusievelijk, onprofessioneel en volledig onacceptabel" gedragen hebben jegens de cast en crew. Dat is natuurlijk een groot probleem, maar wat er precies aan de hand was vertelde Fisher niet.

Wel beschuldigde hij dat producenten Geoff Johns en John Berg (laatstgenoemde was ten tijden van de opnames de baas van DC Entertainment) Whedon in zijn gedrag geholpen hebben. Dat voegt een extra laag toe aan de klacht, want dat maakt ook dat Johns en Berg fout bezig waren.

Fisher vertelde vervolgens in een statement tijdens Justice Con dat hij deze zaak al meer dan twee jaar opbouwt. En dat hij de boel tot de bodem wilde laten uitzoeken. "We gaan dit tot de bodem uitzoeken. En als er ook maar iets wat ik over die man gezegd heb, niet waar is, dan nodig ik hem in volle overtuiging uit om mij aan te klagen voor smaad of laster."

Halverwege augustus vertelde Fisher vervolgens dat Geoff Johns hem had uitgenodigd op kantoor en daar "een weinig verhullende bedreiging richting mijn carrière" geuit had. Fisher gaf ook in dit geval geen details, claimend dat dit komt doordat hij een NDA getekend heeft die dit niet toelaat.

Reactie van Warner Bros.
Op al die beschuldigingen reageerde allereerst John Berg. Hij negeerde de meeste uitspraken van Fisher en stelde dat diens klachten waarschijnlijk grotendeels verbonden waren aan het woord booyah, dat in de comics de catchfrase is van Cyborg. We weten dat Zack Snyder en Ray Fisher in het verleden, voordat de productie begon, daar over spraken en die catchfrase bewust weglieten.

Maar daarmee ging Berg niet in op de daadwerkelijke claims van Fisher. Dat deed DC Films-baas Walter Hamada wel: hij stelde dat Fisher klaagde over het scenario en vertelde dat er meerdere pogingen gedaan waren om de beschuldigingen te onderzoeken. Maar Fisher zou daar niet aan meegewerkt hebben.

Waarom eigenlijk niet?
Fisher schreef in een reactie op de claims van Hamada dat hij wel degelijk sprak met een onderzoeker van Warner Bros., maar dat die onderzoeker direct zou rapporteren aan Warner Bros. Pictures legal. Daarover mailde hij meteen met de Screen Actors Guild naar aanleiding van dat gesprek, omdat hij zich hier zorgen over maakte.

De bevindingen van het onderzoek zouden namelijk komen te liggen bij de juridische afdeling van Warner Bros., waarmee het geen neutraal onderzoek meer was. Voor Fisher is het daarmee een zware zaak, want zoals hij zelf al schreef: zijn carrière staat mogelijk op het spel. Tegelijk is het voor Warner Bros. ook belangrijk om uit te zoeken wat er aan de hand is.

Voorlopig kennen we het echte verhaal nog niet en is het afwachten om te zien of er ook echt ene onafhankelijk en neutraal onderzoek komt.

NieuwsFilm

meest populair