Deze fantasyfilm moest een Cinematic Universe aftrappen, maar dat mislukte meteen

Deze fantasyfilm moest een Cinematic Universe aftrappen, maar dat mislukte meteen

Universal heeft meerdere malen geprobeerd om een Cinematic Universe rondom hun klassieke filmmonsters van de grond te krijgen.

Met een Cinematic Universe denken de meeste mensen meteen aan het Marvel Cinematic Universe. De voorlopers van het Cinematic Universe-concept blijven wel de klassieke monsterfilms van Universal. De studio heeft meerdere malen geprobeerd om een modern filmuniversum te creëren rondom de monsters, maar dat is telkens mislukt.

We hebben het eerder al eens gehad over het gefaalde 'Dark Universe', maar we gaan nu iets verder terug. De film Van Helsing uit 2004 was namelijk ook bedoeld als de eerste film in een nieuwe franchise.

Verhaal
Van Helsings (Hugh Jackman) taak is om al het kwaad in de wereld te verdrijven, ook al is niet iedereen het met hem eens. Het Vaticaan stuurt de monsterjager en zijn bondgenoot, Carl (David Wenham), naar Transsylvanië om de machtige graaf Dracula (Richard Roxburgh) te stoppen.

Terwijl ze daar zijn, bundelen ze hun krachten met een roma-prinses genaamd Anna Valerious (Kate Beckinsale), die vastbesloten is om een ??eeuwenoude vloek op haar familie te beëindigen door de vampier te vernietigen.

Cinematic Universe
Van Helsing bevatte een groot aantal klassieke 'monster'-figuren. Denk aan Victor Frankenstein, Frankenstein's Monster, Wolf Man en Dr. Jekyll en Mr. Hyde. Er was natuurlijk spinoff-potentie voor deze personages, maar daar waren geen concrete plannen voor.


Er waren wel een vervolg en een spinoff-serie genaamd Transylvania in de maak. Universal had zoveel vertrouwen in de film, dat ze betaalden om de sets intact te houden zodat ze gebruikt konden worden voor de opnames van de serie en het vervolg.

Nieuwe aanpak
De film had een flink productiebudget van 160 miljoen dollar en haalde 300 miljoen op aan de wereldwijde box-office. Dit klinkt als een flink bedrag, maar het was niet genoeg om de film een succes te noemen, dus werden de plannen voor het vervolg en de serie in de prullenbak gegooid.


Universal heeft de laatste jaren een andere aanpak voor de monsterfilms die grotendeels wel lijkt aan te slaan. De huidige monsterfilms zijn losstaande films met bescheiden budgetten. Denk aan The Invisible Man (2020), Renfield en The Last Voyage of the Demeter. In januari komt de nieuwe Wolf Man uit, geregisseerd door Leigh Whannell.

Lees ook
Dit 'Cinematic Universe' moest het opnemen tegen Marvel en DC, maar faalde na 1 film al
Het 'Valiant Universe' kwam niet verder dan één films met Vin Diesel.... Lees verder

NieuwsFilm

meest populair