'The Exorcist'-regisseur vond deze horrorfilm uit 2014 "de engste film ooit"

'The Exorcist'-regisseur vond deze horrorfilm uit 2014 "de engste film ooit"

'The Babadook' uit 2014 maakte een diepe indruk op regisseur William Friedkin.

De horrorfilm The Exorcist uit 1973 is een klassieker. Het heeft een grote invloed gehad in de horrorwereld en was zelfs de eerste horrorfilm die genomineerd was voor de Oscar voor Beste Film. Het werd geregisseerd door William Friedkin, die zelf een andere film uit 2014 prees en de engste film ooit vond.

Die film is The Babadook, geschreven en geregisseerd door Jennifer Kent. De film is gebaseerd op haar korte film Monster uit 2005. In de hoofdrollen hebben we Essie Davis, Noah Wiseman, Daniel Henshall, Hayley McElhinney, Barbara West en Ben Winspear.

Verhaal
The Babadook volgt Amelia Vanek (Davis), een weduwe en alleenstaande moeder die haar man is verloren na een auto-ongeval. Zes jaar later heeft Amelia moeite om haar 'uit de hand gelopen' 6-jarige zoon Samuel (Wiseman) te disciplineren, een kind dat ze onmogelijk lijkt te kunnen liefhebben. Samuels dromen worden gekweld door een monster waarvan hij gelooft dat het hen beiden komt doden.

Wanneer er een verontrustend prentenboek met de titel Mister Babadook in hun huis verschijnt, is Samuel ervan overtuigd dat de Babadook het wezen is waar hij over droomt. Zijn hallucinaties escaleren, waardoor hij onvoorspelbaarder en gewelddadiger wordt. Wanneer Amelia begint te zien dat er overal om haar heen een sinistere aanwezigheid is, begint ze langzaam te beseffen dat het ding waar Samuel haar voor waarschuwt misschien echt is.

Babadook
De term "babadook" is een uitvinding van regisseur Kent. Het is improvisatie van het Servisch-Kroatische woord voor de boeman: babaroga. Deze creatieve benadering helpt de unieke en sinistere sfeer van de film te versterken, en de naam zelf draagt bij aan het mysterie van het monster, dat de angsten en trauma's van de personages symboliseert.


Het gebruik van een originele term in plaats van een bestaande mythische figuur voegt ook een nieuw niveau van creativiteit toe aan de film. Het ontwerp voor de Babadook is geïnspireerd door The Man in the Beaver Hat uit London After Midnight (1927).

Engste film ooit
The Babadook maakte destijds diepe indruk op regisseur Friedkin, die aangaf dat het een van de engste films is die hij ooit heeft gezien. Hij tweette toen: "Ik heb nog nooit een engere film gezien dan The Babadook. Het zal je net zo bang maken als het mij deed."


Voor iemand die zelf een van de meest iconische horrorfilms ooit heeft gemaakt, is dit een enorm compliment voor regisseur Kent. Het benadrukt hoe effectief The Babadook de psychologische horror en angst oproept, waarbij het thema van trauma en verlies op een zeer verontrustende manier wordt onderzocht.

Moderne cultklassieker
Deze tweet van Friedkin, een icoon binnen het horrorgenre, gaf de film extra bekendheid en versterkte de reputatie van The Babadook als een intense en verontrustende horrorervaring. Friedkin's lofbetuiging zorgde voor nog meer nieuwsgierigheid rond de film, die sindsdien is uitgegroeid tot een moderne cultklassieker.


The Babadook kreeg niet enkel van Friedkin veel lof, maar ook van de critici heeft de film veel lof ontvangen, vooral vanwege zijn originele benadering van het horrorgenre. The Babadook heeft dan ook een score van 98% op Rotten Tomatoes.

Kijken?
Wil je The Babadook zien? Je kan de film op dit moment niet vinden op de verschillende streamingdiensten in Nederland, maar je kan het wel kopen op dvd of blu-ray.

NieuwsFilm

meest populair