This Magnificent Cake!
Recensie

This Magnificent Cake! (2018)

Scherpe, melancholische en humoristische satire op Belgisch kolonialisme met animatie van wol.

in Recensies
Leestijd: 2 min 36 sec
Regie: Emma de Swaef & Marc James Roels | Cast (stemmen): Jan Decleir (de koning), Bruno Levie (Georges), Paul Huvenne (voice-over), Wim Willaert (Van Molle) e.a. | Speelduur: 55 minuten | Jaar: 2018

This Magnificent Cake!, oftewel 'Ce Magnifique Gâteau', was volgens de overlevering een zinsnede van de Belgische koning Leopold II, waarmee hij Afrika aanduidde. Van die magnifieke taart wilde Leopold ook een stuk, en dus kwam de Congo-Vrijstaat er - een onafhankelijke staat die van 1885 tot 1908 persoonlijk eigendom van de koning was, waarna het een Belgische kolonie werd. De animatiefilm This Magnificent Cake! steekt in vijf vignetten afwisselend geestig, melancholisch en scherp de draak met het Belgisch kolonialisme en de Belgen die daar hun geluk zochten. This Magnificent Cake! wordt in Nederland samen vertoond met de tien minuten durende korte Nederlandse animatiefilm Bloeistraat 11 van Nienke Deutz.

Bloeistraat 11 is een fijne korte film, waarin getekende, doorzichtige platte poppetjes zich bewegen door een miniatuurset van een huis. Een mooie manier om de veranderingen weer te geven, die twee beste vriendinnen doormaken tijdens de laatste zomer van hun kindertijd, wanneer de puberteit zich kenbaar maakt. Die innerlijke en uitwendige transitie naar volwassenheid lijkt een breuk tussen de twee meiden teweeg te brengen. De creatieve animatievorm van Nienke Deutz en haar team, waarbij voor elk shot met de hand beschilderde poppetjes zijn gemaakt, helpt om de elementaire emoties invoelbaar te maken.

Na dit voorafje begint dan de hoofdmaaltijd, dat zelf weer uit vijf gangen bestaat. In die sequenties worden achtereenvolgens het verhaal van 'een koning' (die historisch gezien duidelijk Leopold II is, maar niet bij naam genoemd wordt), getroebleerd door zijn nachtmerries over een mogelijke kolonie in Afrika, een pygmee van middelbare leeftijd die in een luxe hotel werkt voor Europeanen in een inmiddels gekolonialiseerd Afrikaans land, een mislukte zakenman die op expeditie door dat land trekt in de hoop daar nieuwe rijkdom te treffen, een verdwaalde portier en een jonge Belgische deserteur die naar Congo gaat om de dienst te ontvluchten. Een ongelukkige klarinettist wandelt ondertussen door enkele van deze verhalen en zorgt voor hilarische intermezzo's.

Net als de voorfilm heeft This Magnificent Cake! een unieke animatiestijl, die medeverantwoordelijk is voor de humor. De film is geheel met wol gemaakt, van de sets (inclusief 'stenen' gebouwen en het water van rivieren en zeeën) tot de poppetjes. De mannetjes hebben daardoor allemaal bolle hoofdjes en regelmatig nog bollere lichamen, met hele kleine oogjes. De figuren zijn daardoor op zichzelf al grappig, ongeacht de situatie. Door met de koning te beginnen en hem meteen voor te stellen als een maf mannetje, is de toon gezet. Via de vijf verhalen wordt een beeld geschetst van onhandige Belgen, die zonder precies door te hebben wat ze doen misère en pijn veroorzaken in Afrika - of die daar simpelweg geen oog voor willen hebben door de menselijkheid van de inheemse bewoners te ontkennen. Soms lijkt This Magnificent Cake! wat zachtaardig te oordelen over de Belgen, maar dan komen er opeens weer één of meerdere Afrikanen gruwelijk aan hun einde door Belgisch toedoen. En dan is er ook nog een sensuele liefdesgeschiedenis tussen een man en een enorme slak.