'Vaiana 2': nog steeds meer dan welkom
Recensie

'Vaiana 2': nog steeds meer dan welkom (2024)

Het onvermijdelijke vervolg op de animatiehit uit 2016 biedt meer van hetzelfde, maar dat deert allerminst.

in Recensies
Leestijd: 3 min 35 sec
Regie: David Gerrick Jr.,Jason Hand en Dana Ledoux Miller | Scenario: Jared Bush en Dana Ledoux Miller | Cast (stemmen): Auli'l (Vaiana), Dwayne Johnson (Maui), Alan Tudyk (Hei Hei), Nicole Scherzinger (Sina), Hualalai Chung (Moni), Temuera Morrison (Chief Tui), Awhimai Fraser (Matangi), e.a. | Speelduur: 100 minuten | Jaar: 2024

Nog even en de live-actionversies van Disney snellen de animatiefilms voorbij. Momenteel zijn de opnames van Vaiana in vlees en bloed in volle gang, en heeft Dwayne 'The Rock' Johnson zijn afgetrainde lijf met (nep)tatoeages laten bedekken voor een levensechte Maui. En dan te bedenken dat het nog maar acht jaar geleden is dat de studio met hun originele animatiehit een relatief onderbelicht gebied verkende.

Moana - of Vaiana zoals de film hier heet vanwege een rechtenkwestie - bracht de Polynesische cultuur in beeld, zonder zich nadrukkelijk te richten op een specifieke etnische groep. Hoe je de animatiefilm en zijn vrouwelijke held ook wil noemen, het was een ongekend succes, mede door de muziek van Lin-Manuel Miranda die met het nummer You're Welcome een hitje scoorde. Het is dan ook niet gek dat het inspiratiearme Hollywood al snel in de startblokken stond om een vervolg te maken.

In de opening komt de hoofdpersoon tot het besef dat haar eiland niet het enige bewoonde gebied in de Stille Oceaan is. Ze ontdekt dat het haar missie is om de oorsprong van haar beschaving te achterhalen. De queeste wordt ingegeven door Vaiana's voorouders en een eeuwenoude vloek. Eigenlijk doet het verhaal er weinig toe, want dit animatievervolg heeft hoe dan ook het hart op de juiste plek.

Wie is er tegenwoordig nou niet gebaat bij een weliswaar afgezaagde, maar rotsvaste boodschap dat we elkaar nodig hebben om het beste uit onszelf te halen? Het is de godheid Nalo die de verschillende volkeren uit elkaar heeft gedreven zonder dat hij ook maar een moment in de film te zien is (tip: blijf zitten tijdens de aftiteling voor meer context).

Het is niet verwonderlijk dat Vaiana wederom halfgod Maui op haar avontuurlijke pad treft. Het vervolg bevat veel van het oude vertrouwde. Het grootste verschil, naast het ontbreken van Miranda, is dat Vaiana 2 de eerste animatiefilm van een nieuwe divisie in Vancouver markeert. Dit verklaart wellicht waarom het visuele aspect soms wat tegenvalt. Zo verschieten de camerastandpunten soms te snel, waardoor je met de neus op het feit wordt gedrukt dat we te maken hebben met een animatiefilm die uit de computer is gerold.

Ook de scènes waarin veel figuurtjes door het beeld bewegen, zijn licht teleurstellend. Bijvoorbeeld wanneer Vaiana op haar missie om diverse oceaanvolkeren te verenigen, op een groep rebelse wezentjes stuit. Deze agressievelingen dragen een kokosnoot als pantser en vormen een van de vele, zij het prettige oponthoudjes die Vaiana en haar dorpsgenoten tegenkomen. Hun fletse aanblik herinnert aan de vroege jaren negentig toen computeranimatie nog in de kinderschoenen stond.


Dit keer staat de heldin, van wie Maui opmerkt dat veel mensen haar als prinses zien - een geslaagde knipoog naar Disneys prinsessenfetisj - er niet alleen voor. Ze krijgt hulp van een oudere dorpeling die voor het voedsel zorgt, een schepenbouwer en een jonge fan van Maui. Daarnaast wordt ze opnieuw vergezeld door een suf varken en de chaotische, schele haan Hei Hei. Deze herhaalt alle momenten uit de vorige film en kukelt en kukelekuut nog steeds om de haverklap het water in.

Hebben we hier te maken met een gemakzuchtige poging om mee te liften op het succes van het vorige deel? Nee, allerminst. Vaiana 2 biedt, op de genoemde schoonheidsfouten na, genoeg vermaak en avontuur. Het regisseursteam breidt het universum van Vaiana's belevingswereld verder uit en voegt aansprekende bijfiguren toe die niet meteen alle aandacht opeisen. Al had de duivelse Matangi best een grotere rol mogen krijgen.

De opdracht van onze heldin is rechtlijnig en soms wat abstract uitgewerkt, maar als het erom spant weten de makers hun publiek keurig mee te nemen. Echte muzikale knallers zoals You're Welcome en het voor een Oscar genomineerde How Far I'll Go ontbreken, maar de nieuwe liedjes van TikTok-duo Abigail Barlow en Emily Bear liggen prettig in het gehoor.

Het was aanvankelijk de bedoeling dat dit vervolg tot televisieserie zou worden uitgewerkt, maar de gang naar de bioscoopzalen bleek een verstandige zet. Op deel drie wordt reeds gebroed. Niet door Hei Hei overigens.