Unknown: Killer Robots [Netflix]
Recensie

Unknown: Killer Robots [Netflix] (2023)

Vooringenomen meningen worden niet aan de tand gevoeld in saaie documentaire

in Recensies
Leestijd: 3 min 35 sec
Regie: Jesse Sweet | Speelduur: 68 minuten | Jaar: 2023

Soms is het goed om iemand gewoon te laten praten. Op die manier komt de waarheid meestal vanzelf bovendrijven. Maar als het gaat om een bepaald onderwerp en mensen uiten daar puur hun mening over, dat krijgt iemand juist meer inzicht wanneer een interviewer moeilijke vragen stelt. Dat toont aan of degene die aan het woord is verstand van zaken heeft en hoe deze de mening heeft gevormd. Unknown: Killer Robots is daar te lui of angstig voor, en is daardoor vrij saai zonder veel inzicht te bieden.

Kunstmatige intelligentie, ook wel A.I. genoemd, staat momenteel volop in de aandacht. En zoals dat met veel nieuwe uitvindingen gaat, zal het militair onderdeel van de regering daar interesse in tonen, om te kijken of en hoe het toepasbaar is in het leger. In het geval van A.I. is dat zeker het geval: stuur wat bewapende drones het veld in en laat die maar de vijand neermaaien. Maar wat als zo'n machine zelf mag beslissen wie de vijand is en daarin fouten maakt? Unknown: Killer Robots kijkt naar de huidige ontwikkelingen daarin.

Er komen figuren aan het woord die er helemaal voor zijn en al bezig zijn met nieuwe uitvindingen, er komen figuren aan het woord die helemaal tegen zijn en uitleggen waarom. Het pro-kamp spreekt voornamelijk als een uitvinder die uitlegt wat het product doet en waarom dat goed is. Wij van WC-Eend adviseren WC-Eend.

Het woord wordt het meest gegeven aan een Amerikaanse ex-militair die het ene moment een traantje wegpinkt als hij terugdenkt aan die goeie ouwe tijd dat hij nog in dienst was, en het ander moment zijn product aanprijst omdat deze het nare werk van een soldaat zal overnemen. Hij spreekt alsof het eigenlijk niet de bedoeling is dat zo iemand zijn leven riskeert, terwijl dat altijd een onderdeel en risico van het vak was.

Een van de tegenhangers is een makkelijke keuze geweest en die maakt voor de hand liggende argumenten. Een woordvoerder voor rechten van mensen uit het Midden-Oosten legt uit dat een computer nooit de vrijheid moet krijgen om te beslissen wie hij vermoordt en wie niet, want het risico dat dat faliekant de mist in gaat ligt veel te hoog. Dat klopt als een zere vinger, maar een geniaal inzicht is het niet.

Het interessantste inzicht komt van twee heren die bezig waren met experimenteren met A.I., welke zelf medicatie zou kunnen ontwikkelen, het creëren van moleculen die het lichaam goed zullen doen. Al gauw werd er aangeklopt met de vraag of ze de A.I. het tegenovergestelde zouden kunnen laten doen. Ze veranderden een nulletje in een eentje en lieten de computer 's nachts aan het werk. De volgende dag schrokken ze zich rot: de computer had een paar gruwelijke formules bedacht, gevaarlijke stoffen die hele volksstammen konden uitroeien.

De heren schreven er een artikel over en het werd bij uitstek hun meest gelezen publicatie ooit. Dit laat zien hoe gevaar en negativiteit mensen enorm aanspreekt, en het geeft internettrollen ook weer een mogelijkheid om wetenschappers aan te vallen. Deze vondst wakkerde ook het gespreksonderwerp aan bij de VN, want er zijn nog niet echt regels en wetten voor dit alles.

Hier lijkt Unknown: Killer Robots op gang te komen. Of toch niet? Omdat er nog niks vaststaat kunnen de makers niks anders doen dan de conclusie een open vraag te laten. Ze lijken van mening te zijn dat de ontwikkeling van A.I. beter even gepauzeerd kan worden, terwijl militaire machten van verschillende naties juist met elkaar aan het racen zijn daarin. Maar het pro-kamp wordt niet gevraagd of zij de gevaren inzien, en het anti-kamp wordt niet gevraagd of zij misschien toch nog wat voordelen kunnen opnoemen.

Dat er een hoop aan de gang is met A.I. is al wel bekend. Dat het uit de hand kan lopen wanneer computers voor zichzelf gaan nadenken ook; de docu toont beelden uit The Terminator maar het werd al veel eerder aangetoond in onder andere 2001: A Space Oddysey. Deze film is weinig meer dan het prille begin van een onderzoek, een Wikipediapagina over A.I. En voor Netflix is het een goedkope en simpele toevoeging van een uurtje inhoud aan hun aanbod.

Unknown: Killer Robots is te zien bij Netflix.