In 2003 vond in Georgië de zogenaamde Rozenrevolutie plaats: met in één hand een roos zette de oppositie op nadrukkelijk geweldloze wijze de corrupte zittende regering af. Gekozen tot nieuwe president werd oppositieleider Mikheil Saakasjvili. Zijn vrouw, de van oorsprong Zeeuwse Sandra Roelofs, werd daarmee de eerste buitenlandse First Lady van Georgië. Tien jaar en twee termijnen later kan Saakasjvili volgens de wet niet meer herkozen worden. Roelofs en haar man zullen weer gewone burgers worden. Documentairemaakster en goede vriendin Ineke Smits volgde Roelofs tijdens haar laatste jaar als First Lady van Georgië.
De verwijzing naar het nummer Stand By Your Man van countryzangeres Tammy Wynette in de titel is geen toeval. Muziek speelt een belangrijke rol in het leven van Roelofs. Niet alleen zingt ze zelf graag, maar als First Lady richtte ze ook een radiozender voor klassieke muziek op, die in het hele land te ontvangen was. Het is één van de manieren waarop zij als presidentsvrouw een bijdrage leverde aan de ontwikkeling van het land. Het was mogelijk in een tijd van wederopbouw waarin het presidentiële echtpaar ongekend populair was. Maar terugblikkend op deze periode blijkt dat het niet alleen maar voorspoed was en dat Roelofs inderdaad meer dan eens achter haar man moest gaan staan.
Ondanks de bijzondere positie die ze een paar jaar geleden nog had, portretteert Smits Roelofs als een gewone vrouw. Ooit ging ze in het buitenland studeren om meer van de wereld te zien en er misschien wat aan te verbeteren. Nooit had ze verwacht verliefd te worden op een toekomstig president en zo een positieve invloed te kunnen hebben op de toekomst van een complete natie. Vanuit Roelofs bescheiden Hollandse perspectief geeft Smits een Nederlandse kijk op de situatie in een land dat bij velen voor de revolutie en de oorlog met Rusland waarschijnlijk onbekend was.
Roelofs spreekt openhartig over alle complicaties die het presidentschap van haar echtgenoot voor hun huwelijk betekende. Politiek kwam regelmatig tussenbeiden en hun huwelijk heeft dat niet helemaal overleefd. Smits probeert te laten zien hoe de jonge idealist die Saakasjvili ooit was, veranderde in een omstreden politicus. Daarbij laat ze echter weinig zien van de gebeurtenissen die daartoe hebben geleid. De onvrede van het volk en de demonstraties die daaruit voortkwamen, krijgen daarvoor te weinig aandacht. Ook Roelofs gaat er weinig op in, terwijl juist deze gebeurtenissen niet alleen ten grondslag liggen aan de breuk tussen haar en haar man, maar ook aan die tussen het volk en haar regering.
De persoonlijke blik van Roelofs op de gebeurtenissen van niet alleen het laatste jaar van Saakasjvili's presidentschap, maar ook op de jaren daarvoor, zijn de grote kracht van deze documentaire. Een dergelijke geschiedenis wordt niet vaak vanuit het oogpunt van een buitenstaander, in dit geval de First Lady, verteld. Het politieke element mag dan wat onderbelicht blijven, Stand By Your President slaagt wel als een intieme blik achter de schermen van een bewogen periode in de geschiedenis van Georgië.