A Life of Speed: The Juan Manuel Fangio Story [Netflix]
Recensie

A Life of Speed: The Juan Manuel Fangio Story [Netflix] (2020)

Documentaire over de wereldberoemde Argentijnse Formule 1-coureur is niet vooruit te branden.

in Recensies
Leestijd: 2 min 8 sec
Regie: Francisco Macri | Scenario: Luciano Origlio en Rodrigo H. Vila | Speelduur: 92 minuten | Jaar: 2020

De Argentijn Juan Manuel Fangio - kortweg Fangio genoemd - domineerde vroeger elk circuit, waar ook ter wereld. Hij geldt als de beste Formule 1-coureur aller tijden. Ongekend groot was de rivaliteit op de racebaan, waar hij steevast de koppositie pakte en zijn concurrenten de geur van verschroeid rubber liet ruiken. Daarbuiten was Fangio gewoon een aimabele vent. Bijna vijfentwintig jaar na zijn dood wordt de Zuid-Amerikaanse snelheidsduivel nog steeds door zowel vrienden als vijanden overladen met superlatieven. Hij was een legende, een mythe, de 'godfather' van de autosport. Mooie woorden, maar op stroop kun je een motor niet laten warmlopen.

De openingsbeelden maken aanvankelijk nog best een beetje nieuwsgierig naar de achtergrond en beweegredenen van de Formule 1-grootheid, die vijfmaal wereldkampioen werd in de jaren vijftig. Race-experts vertellen hoe bijzonder die overwinningen zijn geweest, want het maakte kennelijk geen donder uit in wat voor wagen Fangio reed. Of het nou een Ferrari, Maserati of Mercedes was: Fangio pakte de beker. Wie was de man achter deze grootse sportprestaties? Daar geeft de Netflix-documentaire A Life of Speed: The Juan Manuel Fangio Story bijna geen antwoord op, helaas.

Ironisch genoeg is dit relaas over het beroemde racemonster niet vooruit te branden. Dat komt vooral door een overdaad aan technisch gewauwel, saaie statistiekjes, droge feitjes en obligate 'talking heads'. Het helpt ook niet bepaald mee dat Fangio op archiefbeelden, meestal zittend achter een mahoniehouten bureau, een resumé geeft van zijn eigen carrière en prestaties. Daardoor wordt A Life of Speed al snel heel statisch. Regisseur Francisco Macri structureert zijn documentaire als een chronologische vertelling van de autosporthistorie, wat resulteert in een voorspelbare en volstrekt kritiekloze verhandeling.

De vraag is dan ook welke doelgroep Macri met zijn documentaire hoopt te bedienen. De kans is namelijk niet zo groot dat A Life of Speed leken over de streep zal trekken of ze überhaupt zal weten te enthousiasmeren voor de autosport, want tijdens het kijken voel je op geen enkel moment de kick van het racen in je eigen lijf. Voor de doorgewinterde Formule 1-fans valt hier vermoedelijk evenmin iets te halen, aangezien de meeste wetenswaardigheidjes bij hen reeds bekend zullen zijn. Geneuzel over krukassen en meer van dat soort dingen. Wie reikhalzend uitkeek naar de inmiddels uitgestelde Grand Prix op Zandvoort kan zich misschien nog een beetje troosten met de nostalgische beelden. Maar ieder ander doet er beter aan om lekker wat anders te gaan streamen. A Life of Speed voelt aan als een eindeloos lange pitstop.