Alternatieve titels zijn heel gebruikelijk in de filmwereld. Sommige landen geven de voorkeur aan hun eigen taal. Zo werd Die Hard in Spanje uitgebracht als Jungla de Cristal (Kristallen Jungle), een naam die ze mooi voor schut zette toen de vervolgen uitkwamen. Maar zelfs Engelse titels verschillen nog wel eens per land. Zo heet deze film officieel Books & Drinks, maar Nederland is een van de landen die het moet stellen met het weinig inspirerende From Books to Paradise.
David runt al jaren een boekwinkel in New York, wanneer zijn moeder hem op een dag vertelt dat ze heeft gelogen over zijn vader: hij is niet overleden toen David jong was, maar onlangs. En ze heeft vernomen dat David zijn villa in de Dominicaanse Republiek heeft geërfd. Aangezien hij de man toch niet kende, is David tevreden met een verkoop om even snel twee miljoen binnen te halen, maar zijn bezoek aan het paradijsje duurt langer dan verwacht.
De magie van film: laat eerst Manhattan van buiten zien en begin daarna een scène in een boekwinkel, en de kijker zal geloven dat dit in New York is. Maar los van een paar willekeurige buitenbeelden is alles gedraaid op de Dominicaanse Republiek. David, zijn moeder en een politieagent die een bijrolletje heeft, zijn Amerikaans maar de rest van de cast betreft lokale acteurs - zelfs Davids werknemer en Davids vriendin.
Dan zijn er ook nog eens de prachtige plaatjes van de Dominicaanse Republiek, en scènes die laten zien dat de mensen het daar zo gezellig hebben en er gelukkig zijn. En zo bekruipt het gevoel dat iemand daar op het idee is gekomen om meer toeristen te trekken als ze een luchtige romkom maken die aan de rest van de wereld getoond kan worden.
Geen verkeerd idee. En aangezien het ook nog eens een romkom is die qua niveau doet denken aan Nederlandse genregenoten, is het begrijpelijk waarom dit niemendalletje hier in de bioscoop verschijnt. Het is wel spannend wat de buitenlandstalige factor gaat doen. En de hoofdrol wordt ook niet vertolkt door een grote naam zoals Zac Efron of Glen Powell, maar door een acteur die hooguit bekend is als Jasper uit de Twilight-films. Hij ziet er best schattig uit, maar wanneer hij in het zwembad duikt, komen helaas een paar oerlelijke tatoeages tevoorschijn.
Wanneer de makelaar aankomt bij de prachtige villa, een aantrekkelijke jongedame met een girl-next-door-uiterlijk, is het aan Davids gezichtsuitdrukking wel duidelijk hoe deze film gaat eindigen. Het plot bestaat uit een verhaal dat prima te volgen is, opgebouwd uit scènes die regelmatig onlogisch en onnatuurlijk aanvoelen. Zoals de makelaar die haar cliënt voor de grap in het zwembad duwt, puur om het moment te creëren waarop Davids vriendin binnenloopt om hem lachend met haar te betrappen.
Maar eerlijk is eerlijk: het is ook weer geen saaie film om naar te kijken. Die villa is absoluut een plek waar iedereen wel even twee weken zou willen vertoeven. Er is een prachtig strand met een mooie zee, een sfeervol restaurant op een pier, heerlijke maaltijden en een levendig stadje. De film slaagt in zijn vermoedelijke opzet om toeristen die kant op te lokken. Het werkt in ieder geval beter dan het romkomgedeelte, want zelfs de twee voorbestemde geliefden hebben niet de meest vurige chemie.
De beeldkwaliteit past meer bij een buitenlandse film die is gemaakt voor een streamingsdienst dan die van een productie voor het grote scherm. Maar goed, het is niet alsof Nederland cinematografisch hoogstaande romkoms maakt. Wie zich daar niet aan stoort, zal met From Books to Paradise een leuke avond hebben. Wie hoopt op zoiets als Anyone But You niet.