'Avicii - I'm Tim': intieme kijk in het bewogen leven van de wereld-dj
Recensie

'Avicii - I'm Tim': intieme kijk in het bewogen leven van de wereld-dj (2024)

Wie was Tim Bergling, de verlegen figuur achter house dj Avicii, in zijn eigen woorden?

in Recensies
Leestijd: 3 min 2 sec
Update:
Regie: Henrik Burman | Scenario: Henrik Burman| Speelduur: 95 minuten | Jaar: 2024

In 2018 wordt de wereld wakker geschud met het nieuws van Avicii's overlijden. Na een turbulent leven, vol shows en verslavingen, leek hij zijn leven weer op de rit te hebben. Maar schijn bedriegt, net zoals bij veel elementen van zijn leven. Niemand, behalve Tim Bergling zelf, wist waar hij mee worstelde. Avicii - I'm Tim poogt om een kijkje achter de schermen te geven door middel van home video's, interviews en Tims eigen woorden.

Avicii breekt door in 2011 met zijn hit Levels. Met zijn unieke blend van oude stemsamples en ultra-hippe housebeats zet hij zichzelf op de kaart. Dan zet hij de hit om in een gigantische carrière: hij tourt de hele wereld over, blijft hit na hit uitbrengen en werkt samen met zijn grootste idolen. Maar al snel is de nieuwigheid er af. Op zijn hoogtepunt draaide hij 300 shows per jaar, waardoor een burn-out op de loer lag.

Uit zelfbescherming besluit de dj om op zesentwintigjarige leeftijd te stoppen met optreden. Hij ontdekt dat zijn authentieke drijfveer, het produceren van muziek, naar de achtergrond was verdwenen door zijn hectische tourschema. In een poging om zichzelf weer te ontdekken gaat hij reizen en langzaam weer passie opwekken voor het produceren.

Want daar kwamen al zijn fans voor: de iconische, direct herkenbare piano-melodieën over dreunende housebeats. In Avicii - I'm Tim wordt de omvang van zijn faam sterk weergegeven. De video's gefilmd rondom de mengpanelen maken het mogelijk het steeds groter wordende publiek vanuit Tims perspectief te ervaren. Deze persoonlijke visuele lijn wordt de hele documentaire doorgetrokken.

De interviews met vrienden en collega's worden aan elkaar geregen met niet eerder vertoonde beelden van de dj. Hiermee wordt een persoonlijke band tussen kijker en dj gecreëerd, om zijn ontastbare status te ontmantelen. In zijn eigen woorden worden zijn levensverhaal en interne strijd blootgelegd, zoals dat in zijn leven niet mogelijk was.

Wat wel voor schuring kan zorgen, is hoe weinig beeld er van een sprekende Tim is. Want hoewel zijn woorden worden gehoord, is het nooit duidelijk in welke mate hij ook dit verhaal heeft verteld. De kans dat zinnen in een andere context zijn geplaatst voor dramatische structuur is aanwezig, waar zeker bij een overleden persoon voorzichtig mee moet worden omgegaan.

Ook is het tempo van de documentaire redelijk ongemakkelijk. Voor de relatief korte speeltijd van anderhalf uur, begint de talking head-stijl na een half uur al te trekken. Veel verhalen worden vanuit verschillende personen, maar met vergelijkbare invalshoeken, verteld. Hierdoor voelt het te vaak alsof het verhaal al bekend is, waarmee ook de zwaarte van de tragiek lichtelijk onderuit wordt gehaald.

Avicii - I'm Tim is niet de enige documentaire over zijn leven. In 2017, één jaar voor zijn overlijden, kwam de documentaire Avicii: True Stories uit, die vooral inzoomde op zijn mentale problemen en hoe hij hier bovenop was gekomen. Als hij zich een klein jaar later van zijn leven berooft, blijken die problemen des te schrijnender. Aangezien dat verhaal al was verteld, hanteert deze nieuwe documentaire een actievere blik op de invloed van zijn muziek en wat dit met de jonge muzikant deed.

Mochten de verschillende live-beelden in de documentaire zin naar meer hebben opgewekt, heeft Netflix in tandem zijn laatste show online gezet. In een half uur wordt de kijker meegenomen door een wervelwind van de hoogtepunten in de show, die Ibiza club Ushuaïa volledig op zijn kop zette. Met dit bitterzoete einde is het verhaal rondom de iconische dj rond en kunnen zijn fans nog een laatste keer ongestoord genieten van zijn kunst.

Avicii - I'm Tim is te zien bij Netflix.