Farang [Netflix]
Recensie

Farang [Netflix] (2023)

Fraai in beeld gebrachte, brute actiefilm met emotionele ondertoon zoekt grens op tussen actie en horror.

in Recensies
Leestijd: 3 min 1 sec
Regie: Xavier Gens | Scenario: Magali Rossitto, Xavier Gens, Guillaume Lemans| Cast: Nassim Lyes (Sam), Loryn Nounay (Mia), Olivier Gourmet (Narong), Sahajak Boonthanakit (Sombat), Chananticha Chaipa (Dara), e.a. | Speelduur: 99 minuten | Jaar: 2023

Farang, een Thais woord voor buitenlander, draait om de Franse Sam, een jongen die na zijn vrijlating probeert een normaal leven op te pakken. Helaas achtervolgt zijn verleden hem, en wordt hij al snel opgespoord door mannetjes van de criminele bende waar hij bij zat. Bij een confrontatie wordt per ongeluk één van hen gedood. Sam ziet geen andere optie dan te vluchten naar Thailand. Hier ontvouwt zich een tragisch, emotioneel verhaal, waarbij keiharde actie de boventoon voert.

Vijf jaar later is Sam druk bezig om een mooi bestaan op te bouwen met zijn vrouw, Mia, en hun dochter Dara. Hij heeft zijn criminele bestaan achter zich gelaten en werkt onder meer als chauffeur, waarbij hij mensen heen en weer rijdt tussen het vliegveld en een hotel. Wanneer Mia hem laat weten dolgraag een restaurant te willen openen aan het strand, is dat iets wat Sam koste wat het kost voor elkaar wil krijgen.

Hij mag dan geen deel meer uitmaken van de criminele onderwereld, hij heeft nog wel een andere manier gevonden om geld te verdienen. Als vechter in lokale mixed martial arts toernooien kan hij goed gebruik maken van de vechtkunsten die hij heeft opgedaan tijdens zijn tijd achter de tralies. Regelmatig laat hij zich verslaan om zo zelf een deel van de weddenschappen op te kunnen strijken.

Zoals bij veel actiefilms is zijn verlangen om het juiste te doen door middel van bedenkelijke middelen gedoemd te mislukken. Wanneer een aanvraag voor een lening wordt afgewezen vanwege Sams nationaliteit, klopt Sam nog één, allerlaatste keer aan bij een grote baas van een lokale bende. Deze Narong blijkt ook een Fransoos te zijn, en ze komen al snel tot een plan waarbij Sam drugs naar het vliegveld moet smokkelen, in ruil voor geld om het zo gewenste stuk land en restaurant te kopen.

Dit gaat niet zoals gepland, en Narong komt achter Sam en zijn familie aan. Vanaf dat moment ontvouwt Farang zich tot een keiharde actiefilm met een hoog tempo. Close ups van bruut geweld blijven de kijker niet bespaard. Op deze momenten onderscheidt Farang zich van andere wraakfilms. Xavier Gens, onder andere bekend van Hitman uit 2007, gaat een stap verder, op zoek naar de grens van hoe ver je kunt gaan voordat een actiefilm meer neigt naar een slasherfilm.

De choreografie van de vechtpartijen is meesterlijk gedaan, en ook het camerawerk mag niet ongenoemd blijven. Gens speelt leentjebuur van andere actiefilms, zo is er bijvoorbeeld een vechtscène in een gang die doet denken aan de beroemde scènes uit Daredevil en Oldboy, maar hij giet er zijn eigen sausje overheen. Waar in het begin het geweld en bloed nog op de achtergrond blijven, wordt dat, naarmate de film vordert, steeds duidelijker in beeld gebracht.

Ook laat hij een duidelijk contrast zien met beelden van mooie stranden en gezelligheid, en de donkere, smerige onderwereld waar mensensmokkel en erg jonge sekswerkers de waan van de dag zijn. Naast de, bij vlagen, gruwelijke actie nog iets waarvan je maag je omdraait. Hierdoor wint de emotionele ondertoon aan kracht, en snapt de kijker steeds beter waarom Sam zo ver gaat.

Farang vindt het wiel misschien niet opnieuw uit als het gaat om actiefilms met een hoog adrenalinegehalte, maar dat hoeft ook niet, want het doet alles wat het moet doen ongelooflijk goed. Voor liefhebbers van actiefilms met ook nog eens een emotioneel plot, is Farang een waar, bloederig feestje.

Farang is te zien bij Netflix.