2nd Chance [Netflix]
Recensie

2nd Chance [Netflix] (2022)

Deze vlijmscherp bedoelde documentaire over de uitvinder van het kogelvrije vest dringt helaas niet door alle lagen heen.

in Recensies
Leestijd: 2 min 19 sec
Regie: Ramin Bahrani | Speelduur: 89 minuten | Jaar: 2022

Als uitvinder van het kogelvrije vest en de uitgeroepen redder van talloze politieagenten, was zakenman Richard Davis een rolmodel in de ogen van vele Amerikanen. In de documentaire 2nd Chance wordt er een beerput aan wandaden opengetrokken, die een diepe schaduw werpen over zijn succesverhaal. Regisseur Ramin Bahrani, bekend van The White Tiger, schetst een portret van een man vol tegenstrijdigheden, die in een schrijnende variant leeft van de Amerikaanse Droom.

Het moet veel lef, of doodsverachting, hebben gekost om 192 keer op jezelf te schieten met een vuurwapen maar Davis deed het toch om de superioriteit van zijn producten te bewijzen. Opgeklommen van pizzabakker tot multimiljonair wist Davis een gat in de markt te vinden in het schietgrage Amerika. Hij ontwierp lichte en goedkope kogelvrije vesten, bedoeld om hun logge, metalen voorgangers te vervangen en de levens van vele agenten te redden. In een klein stadje in Noord-Michigan creëerde hij met zijn bedrijf Second Chance honderden banen, en veranderde in ruil daarvoor de nederzetting in zijn persoonlijke speelplaats.

In de passerende reclamespotjes, die Davis zelf schoot met de drang om een eigen versie te maken van Dirty Harry, worden in gewelddadige reconstructies zijn producten neergezet als nationale prestaties en hijzelf als een Amerikaanse held. Hij toerde rond door het land om zijn filmpjes te vertonen op politiebureaus en met gewiekste marketing agenten angst in te boezemen voor gewapende boeven. Voor het liquideren van criminelen draaide hij zijn hand niet om: iedere agent in de VS, die werd gered door zijn vest en de dader doodschoot, werd beloond met een gratis vuurwapen.

Interviews met oud-medewerkers, familieleden en betrokkenen ontmaskeren Davis als een hypocriet, die zichzelf vervolgens mag verdedigen. De gepensioneerde zakenman weet tijdens het spervuur van vragen zijn vroegere nonchalance te behouden, maar achter zijn Messias complex blijkt er een flinke deuk in zijn ego te zijn geslagen. Met dezelfde passie als voorheen lijkt hij zijn keuzes te rechtvaardigen, maar in het heden lukt het hem niet langer om zichzelf te kunnen redden met jeugdige bravoure. In zijn overtuigingen over de verheerlijking van wapencultuur en rechtmatige moord is de man verwerpelijk, maar tegelijkertijd blijft hij fascinerend in zijn overdonderende narcisme.

Bahrani probeert in 2nd Chance het leven van Davis te koppelen aan verschillende maatschappelijke ontwikkelingen, zoals de nasleep van 9/11 en toenemend politiegeweld in de VS. Er wordt een arsenaal aan extra geïnterviewden en perspectieven geplunderd om het levensverhaal Davis tot gigantische proporties op te blazen, die haast overeenkomen met de eigendunk van de entrepreneur. Het bombardement aan informatie bereikt echter het tegendeel: de innerlijke wereld van Davis wordt vertroebeld in plaats van verhelderd. Uiteindelijk blijkt hij een niet bijzonder complexe man, die een buitenkansje heeft verkregen op ongehoord grote macht en faam.

2nd Chance is te zien bij Netflix.