Dat de meeste filmliefhebbers ondertussen wel door zullen hebben dat goede Spaanse cinema meer voorstelt dan alleen het oeuvre van Pedro Almodóvar, zal voor een deel te danken zijn aan de recente Spaanse toevoegingen aan het Neflix-aanbod. Zo verscheen een tijdje geleden op de streamingdienst het ijzersterke misdaaddrama Las Leyes de la Frontera en ook was er de intrigerende horrorfilm El Páramo. Nu is er Código Emperador, dat het eveneens verdient aan je ellenlange watchlist te worden toegevoegd.
Código Emperador is een thriller zonder helden. Zelfs het hoofdpersonage Alex is dat niet. Deze undercoveragent bij de Spaanse inlichtingendienst mag de meest vuile klusjes op te knappen. Wanneer een grote voetballer in een vlaag van woede zijn Oekraïense vriendin toetakelt, wordt Alex opgedragen de man zelf in elkaar te rammen, op een wijze waarop dit op een gewelddadige inbraak lijkt. De man stelt nooit vragen bij zijn opdrachten en is tevreden met wat hij heeft, ook al past zijn hele hebben en houden in één koffer. Een gezinsleven, laat staan het koesteren van een liefde, heeft Alex niet.
Zijn nieuwste klus brengt daar grote verandering in. Voor het bespioneren van een foute politicus ensceneert de politie een ontvoering op het Filipijnse dienstmeisje dat voor de man werkt, waarbij Alex optreedt als haar reddende engel. Omdat hij bij het wegjagen van de 'kidnappers' een hoofdwond oploopt, nodigt zij hem uit op haar kamer om hem te verzorgen, waardoor Alex in het huis afluisterapparatuur kan aanbrengen. Het is de zoveelste vuile klus die Alex moet klaren, alleen raakt hij deze keer verliefd, waardoor de taak een tikkeltje moeilijker wordt.
Het is pas na een halfuur dat het duidelijk wordt waar het hem in Código Emperador precies om draait. In deze thriller is de lijn tussen goed en kwaad immers altijd flinterdun. Alex staat wel aan de goede kant van deze lijn, maar hij walgt zelf vaak van de praktijken die hij gebruikt om de waarheid te achterhalen. De criminelen waar hij achteraanzit deinzen weliswaar voor niets terug, maar ook zijn eigen bazen hebben boter op hun hoofd.
De thriller wordt perfect gedragen door rasacteur Luis Tosar die in meer dan honderd Spaanse films speelde, waaronder Celda 211 en Te Doy Mis Ojos die ook bij ons een publiek vonden. Doodrat de makers kiezen voor een ouderwetse aanpak zal Código Emperador voor sommige kijkers misschien als iets te traag zullen ervaren. Desondanks gaat het om een prima Spaanse thriller die nooit opvalt, maar wel mooi de valkuilen van de clichés uit het genre weet te omzeilen.
Código Emperador bevat niet veel actie of geweld, maar regisseur Jorge Coira toon wel een zeer grimmig beeld van de politieke situatie in zijn land dat de nodige vragen oproept. "Er is genoeg werk aan de winkel," zegt het hoofdpersonage meer dan één keer, maar ondertussen levert de Spaanse politieke puinhoop een mooi stukje cinema op. De kans dat Código Emperador na een paar dagen door het grote aanbod onderaan je suggestielijst bengelt is behoorlijk groot, dus streep deze titel maar beter met fluo aan.
Código Emperador is te zien bij Netflix.