The Lost Leonardo
Recensie

The Lost Leonardo (2021)

Hoe het duurste schilderij aller tijden volledig uit het publieke zicht verdween.

in Recensies
Leestijd: 2 min
Regie: Andreas Koefoed | Scenario: Andreas Dalsgaard, Christian Kirk Muff, Andreas Koefoed | Speelduur: 96 minuten | Jaar: 2021

In 2017 werd het schilderij Salvator Mundi, dat werd toegeschreven aan niemand minder dan Leonardo Da Vinci, het duurste kunstwerk ooit. Het doek, dat vierhonderdvijftig miljoen dollar opleverde, wordt echter achtervolgd door de nodige controverses. Is het werk wel echt van Da Vinci of is het een collectief sprookje waar we allemaal heel graag in willen geloven? Deze spannende documentaire duikt in de bizarre geschiedenis van het werk en laat zien hoe kunst zijn betekenis verliest en onderdeel wordt van economische belangen en machtsspelletjes.

In 2005 kopen twee kunsthandelaren een schilderij bij een veiling in New Orleans. Op het beschadigde doek staat Christus afgebeeld. Ze betalen er nog geen tienduizend dollar voor. De twee handelaren denken misschien toch iets speciaals in handen te hebben en laten het restaureren. Dianne Modestini werd aangenomen als restaurateur. Zij was de eerste die begon te geloven dat dit wel eens een werk van de grootmeester Da Vinci zou kunnen zijn.

Zonder dat de authenticiteit van het werk daadwerkelijk is vastgesteld maakt het doek vervolgens een bijzondere reis door. Via een spectaculaire museumtour, een Zwitserse zakenman, een Russische oligarch, komt het uiteindelijk bij een Saoedische prins terecht. De documentaire heeft het vlotte tempo van een true crime, maar laat tegelijkertijd succesvol zien hoe het globale kapitalisme is ingericht.

Een belangrijk aspect van de geldstromen van miljardairs zijn zogeheten 'freeports'. In deze vrijhavens, die ook in Christopher Nolans Tenet een belangrijke rol speelden, stoppen de allerrijksten hun kunstwerken veilig weg in kluizen om ze later belastingvrij te verhandelen. The Lost Leonardo geeft meerdere van dit soort inkijkjes in een schimmige wereld.

The Lost Leonardo zit zo bomvol met absurde wendingen dat de film bijna een teveel aan informatie bevat. Er zitten namelijk zoveel aspecten aan deze vreemde geschiedenis dat het ook in de vorm van een vier uur durende miniserie nog prima de aandacht vast zou kunnen houden. De fascinerende figuren en locaties die voorbij komen verdienen eigenlijk allemaal nog meer aandacht.

De zoektocht naar het verloren schilderij van Leonardo Da Vinci blijkt een fascinerende detective. Iedere geïnterviewde heeft zijn eigen waarheid en houdt zich daar halsstarrig aan vast. Tegelijkertijd toont het een ietwat triest beeld van de kunstwereld. Wat als kunst in de toekomst enkel nog vanuit economisch perspectief gewaardeerd kan worden? De vragen die deze documentaire oproept zijn in ieder geval ontluisterend.