In de documentaire The Tinder Swindler maken we kennis met drie vrouwen, waaronder de negenentwintigjarige Cecilie: Noors van origine maar woonachtig in Londen. In haar zoektocht naar de ware liefde maakt Cecilie gretig gebruik van datingapp Tinder. Een applicatie voor je smartphone waarmee je profielen van andere gebruikers beoordeelt door ze naar links of naar rechts te vegen, ook wel 'swipen' genoemd. Als de ander ook jouw profiel naar rechts veegt heb je een zogeheten match.
Na tientallen hopeloze dates en matches stuit Cecilie op het profiel van de Israëlische Simon Leviev, een ogenschijnlijk rijke jetsetter en directeur van een groot diamantbedrijf. Vrijwel direct is ze geïntrigeerd door zijn voorkomen en dus 'swipet' ze naar rechts, waarna groot in beeld de tekst "It's a match!" verschijnt. Hier begint een droom die uitmondt in een nachtmerrie, want Simon is niet wie hij zegt te zijn.
Simon blijkt een notoire crimineel die via Tinder vrouwen ontmoet en ze op doortrapte wijze voor hem laat vallen. Hij neemt ze mee in zijn privévliegtuig, trakteert ze op dure diners en is daarnaast ook nog eens gevoelig en attent. Hiermee wint hij hun vertrouwen, waarna hij ze door middel van emotionele chantage zover krijgt dat ze exorbitant hoge bedragen aan hem uitlenen. Simon speelt een psychologisch spel waarin hij continu aan zet is en zijn slachtoffers geen keuze geeft. Net als de oplichter in Catch Me If You Can is charme het grootste wapen in zijn arsenaal.
Het begin van The Tinder Swindler voelt onwennig. Dingen lijken in eerste instantie geënsceneerd en geacteerd. Ook wordt meteen gestrooid met clichématige teksten over hoe mooi en pijnlijk de liefde kan zijn. Gooi daar wat truttige muziek overheen en je hebt niet echt een spannend begin. Gelukkig zit er een vlot tempo in de film, waardoor je het matige begin snel vergeet en je gauw genoeg het verhaal ingezogen wordt. Dan blijkt dat de vrouwen allesbehalve actrices zijn.
Net als bij de documentaires Don't F**ck with Cats en The Imposter is het verhaal van The Tinder Swindler zo bizar dat het haast niet te geloven is. Was dit een speelfilm geweest, dan zouden we het afdoen als slecht verzonnen. Wat enorm bijdraagt aan de geloofwaardigheid is al het verzamelde materiaal. Zonder dat Cecilie het doorhad, was ze vanaf haar eerste ontmoeting met Simon al aan het documenteren. Door middel van Whatsapp-berichten, video's, foto's en geluidsfragmenten krijgen we een helder beeld van de relatie tussen Cecilie en Simon en hoe deze tot stand is gekomen.
Cecilie heeft zich enorm kwetsbaar opgesteld door ons een kijkje te geven in haar privéwereld. Dit is echter wel een essentieel aspect van The Tinder Swindler, want alleen daardoor snap je hoe Simon de vrouwen in de val heeft gelokt. Zo wordt later in de film ook pijnlijk duidelijk dat mensen die het verhaal niet helemaal kennen de vrouwen al gauw bestempelen als dom en naïef. Het grote voordeel van het mobiele tijdperk is dat tegenwoordig alles wordt vastgelegd en geregistreerd. Het moet voor de makers dan ook een luxe geweest zijn om in dit materiaal te mogen duiken.
Wat je vooral ziet zijn drie sterke vrouwen die alles over hebben voor de man waar zij om geven. Zou jij de persoon waar je van houdt niet altijd willen behoeden voor gevaar? Ze laten echter niet met zich sollen wanneer ze erachter komen dat Simon hen bedriegt. Het staat dan ook vast dat de vrouwen wraak willen nemen, maar of deze zoet zal zijn zal aan het einde van de documentaire pas blijken.
The Tinder Swindler is overigens geen anti-Tinder-campagne. De documentaire maakt je bewust van de risico's van het internet en dat sommige dingen nu eenmaal te mooi zijn om waar te zijn. Maar zelfs Cecilie, die tot op de dag van vandaag haar schuld van tweehonderdvijftigduizend euro aan het aflossen is, tindert er gewoon weer op los. Simon heeft misschien haar geld weten te ontfutselen, maar het vertrouwen in de ware liefde zal ze nooit verliezen.
The Tinder Swinder is te zien bij Netflix.