De trouwe, veelal jonge fans van schrijver Paul van Loon weten het natuurlijk al lang: De Griezelbus is geen verhaal, het is een hele wereld. Een wereld waarin een sinistere schoolbus, de mysterieuze griezelboekenschrijver P. Onnoval en de Andere Werkelijkheid (AW) steeds wisselende rollen spelen. Je hebt De Griezelbus deel 1 t/m 5 en De Griezelbus 0, dat aan de andere vijf verhalen voorafgaat. De Griezelbus van Pieter Kuijpers (Van God Los) is geen verfilming van één van die boeken, maar een nieuwe toevoeging aan het universum van Paul van Loon. Onnoval is hier een elfjarige jongen met schrijftalent en een duistere afkomst, die verliefd is op Liselore maar wordt gepest door haar stoere ex-vriendje Gino. Hij staat machteloos, tot op een dag een mysterieuze griezelboekenschrijver in de klas komt voorlezen uit eigen werk.
Dus jij wilt schrijver worden? vraagt Nol van Paulo (jaja) vanachter zijn zwarte zonnebril aan Onnoval. Zorg dan dat je verhaal niet in handen valt van F-e-r-l-u-c-i! Hij kan verhalen namelijk echt laten gebeuren. En dat is levensgevaarlijk Het is ook dé manier om wraak te nemen op Gino en op Liselore, die zegt op Onnoval te zijn maar ineens toch nog met Gino staat te zoenen. Vechten durft Onnoval niet, omdat hij bang is in een weerwolf te veranderen, maar een verhaal schrijven: ja, dat kan hij wel. Schoolreisje naar de AW gaat over een tripje met De Griezelbus naar het Horror-Park, waar een demonische Reisleider gepaste wraak neemt op Onnovals vijanden. Als Onnoval erachter komt dat Liselore hem niet heeft verraden is het al te laat. De duivelse Ferluci heeft zijn verhaal in handen en even later verschijnt voor het schoolgebouw een oude schoolbus, die de Griezelbus-lezers bekend zal voorkomen.
Het aardige aan De Griezelbus is de manier waarop het griezelverhaal aansluiting vindt bij de belevingswereld van pre-tieners, de doelgroep van de film. Onnoval is verliefd en wordt gepest, en dat leidt tot de bijbehorende fantasieën. Die kunnen in de wereld van Paul van Loon werkelijkheid worden, maar wel tegen een prijs. De kleine Onnoval wordt door niemand serieus genomen, ook niet door zijn artistiekerige pleegouders (twee erg leuke bijrollen van Theu Boermans en Sylvia Poorta), maar in zijn verhalen heeft Onnoval wél macht. Hij kan zelfs Ferluci verslaan, als hij de Reisleider zijn verhaal maar kan ontfutselen om er een happy end aan te schrijven. Die Reisleider alias Graaf Vlapono wordt gespeeld door een fluwelig schmierende Willem Nijholt, die zijn assistente Angela Schijf terloops van het doek speelt. Nijholt introduceert ook duidelijk de komische noot in het verhaal, waarmee de film toch iets minder spannend wordt dan het sterke, sfeervolle begin doet vermoeden. Sowieso zakt de spanning in de tweede helft wat weg, doordat het toch niet zo heel moeilijk blijkt om Ferluci en Vlapono te slim af te zijn. Het eindgevecht met het monster Paultje is verder van een jammerlijke knulligheid (probeer het met half dichtgeknepen ogen te bekijken, dan lijkt het misschien nog wat), maar afgezien van deze minpuntjes is De Griezelbus een redelijk geslaagde, fantasievolle kinderfilm waarbij het af en toe lekker griezelen is.