Toen Spurlock 32 was, in 2003, besloot hij een experiment te ondergaan. Hij zou, dertig dagen op een rij, enkel en alleen McDonalds eten. Drie keer per dag consumeerde hij dan ook grote hoeveelheden aan burgers, frieten en cola.
Ongezond
Hier gingen wel enkele regels aan gekoppeld. Zo dwong hij zichzelf om elke keer dat medewerkers aanboden het menu te 'supersizen' ja te zeggen. Ook paste hij zijn bewegingspatroon aan naar dat van de gemiddelde Amerikaan.
Als gevolg hiervan ging zijn gezondheid snel achteruit. Spurlock kreeg pijn in zijn borst, ademhalingsproblemen, stemmingswisselingen, hoofdpijn, hartkloppingen en voelde zich depressief. In totaal kwam hij meer dan 11 kilo aan.
Controversieel
Ondanks het feit dat artsen hem zeiden te stoppen, bleef hij doorgaan. Ook weigerde hij medicatie te nemen. De documentaire leverde zoveel discussie op dat McDonald's kort daarna stopte met de supersize-optie.
Later werd wel bekend dat Spurlock een drankprobleem had. Zo zei hij zelf dat hij nooit langer dan een week nuchter was geweest, iets dat betekent dat hij tijdens de opnames van Super Size Me behoorlijk wat alcohol consumeerde, wat zijn slechte leverwaarden zou kunnen verklaren.
Dood
Afgelopen week overleed Spurlock op 53-jarige leeftijd. Super Size Me werd destijds genomineerd voor een Oscar. Hij was verantwoordelijk voor nog 20 andere documentaires, maar de laatste vijf jaar was hij niet meer actief vanwege meerdere verhalen over seksueel misbruik.