Wat is er eigenlijk gebeurd met de jonge Newt uit 'Aliens'?

Wat is er eigenlijk gebeurd met de jonge Newt uit 'Aliens'?

Carrie Henn speelde als kind de jonge Newt in 'Aliens'.

Fans zullen altijd discussiëren over welke film beter is: Ridley Scott's Alien uit 1979 of James Cameron's Aliens uit 1986. Hoe belangrijk en invloedrijk Scott's film ook was, Cameron verhoogde de inzet qua puur vermaak, en een groot deel van het succes van die film was te danken aan het personage Newt, gespeeld door Carrie Henn. Maar hoe gaat het nu eigenlijk met haar?

Newt woonde in de nederzetting Hadley's Hope op LV-426, waar ze wees werd nadat haar familie werd gedood door de Xenomorphs die de maan bevolkten. De besmetting bereikte de rest van de kolonisten, maar Newt wist te overleven door haar sluwheid en verstopte zich in het ventilatiesysteem van de faciliteit.

Newt
Ellen Ripley, zelf de enige overlevende van een eerdere ontmoeting met de Xenomorph, werd naar daar gestuurd samen met een groep marieniers om te achterhalen wat er gebeurd was. Ripley en de overgebleven mariniers moesten toen noodgedwongen vertrouwen op Newts kennis en vindingrijkheid om een manier te vinden om van de maan te ontsnappen.

Aangezien Ripley's eigen dochter jaren eerder was overleden, toonde ze een bijzondere interesse in het beschermen van Newt. Newt stierf uiteindelijk aan het begin van David Fincher's Alien 3 en is sindsdien niet meer in de franchise teruggekeerd. Ook Henn heeft een volledig ander pad gekozen.

Naar Amerika
De actrice keerde nooit meer terug naar het grote scherm en leidde een rustig leven buiten de showbusiness. Net voordat ze in Aliens speelde, woonde Henn in Engeland, omdat haar vader bij de luchtmacht zat. Na de opnames verhuisde ze met haar familie naar de VS en besloot al snel de filmindustrie te verlaten.


In een interview met AvPGalaxy verklaarde Henn dat ze "overwoog om weer iets met acteren te doen, omdat ik nu in Californië woon, maar ik wilde een normaal kind zijn. Het is een beetje anders dan in Engeland, dus ik wilde me aanpassen aan het Amerikaanse leven en vrienden maken."

Leerkracht
Haar overgang naar een gewoon bestaan was echter niet eenvoudig. Haar Engelse accent, gebrek aan vertrouwdheid met het Amerikaanse leven en haar Hollywood-achtergrond zorgden ervoor dat Henn moeite had om zich aan te passen aan het leven als een doorsnee kind. Ze werd zelfs het doelwit van ongewenste vijandigheid.


Uiteindelijk weerhield Henn's ongewone jeugd haar er niet van om te doen wat ze echt wilde: leerkracht worden. Ze ging naar de California State University, waar ze studies volgde in liberal arts en kinderontwikkeling. Zelfs tijdens haar studietijd werd ze voortdurend herinnerd aan haar rol in een van de meest geliefde scifi-films aller tijden.

Niet acteren
Hoewel fans graag hadden gezien dat Henn terugkeerde naar het grote scherm, was het simpelweg niets waar ze gepassioneerd over was. De voormalige actrice vertelde aan Tulsa World: "Dat is iets wat veel mensen moeilijk kunnen begrijpen. Ze begrijpen niet dat acteren niet mijn passie was. Het was niet mijn droom."


Ze vervolgde: "Vond ik het leuk? Ja. Was het een geweldige ervaring? Absoluut. Zou ik het opnieuw doen? Natuurlijk. Maar het was niet mijn passie. Onderwijzen was dat wel." Naast het onderwijzen van kinderen, heeft ze ook twee eigen kinderen, over wie ze ongetwijfeld waakt zoals Ripley dat voor haar deed. En ja, ze heeft ze Aliens laten zien.

Bevriend met Sigourney Weaver
Hoewel we de avonturen van Newt en Ripley niet verder op het scherm hebben gezien, kunnen fans gerust zijn dat Henn en Sigourney Weaver in het echte leven nog steeds contact houden. In een gesprek met Wired onthulde Henn dat haar vriendschap met Weaver opbloeide zodra ze elkaar ontmoetten.


"We klikten meteen," zei ze. "Ze nam me onder haar hoede tijdens de opnames, omdat ik zo onervaren was. Ik kan mijn relatie met haar niet goed omschrijven, want ze is meer dan alleen een vriendin. Wat je op het scherm ziet, is echt hoe we over elkaar denken."

Connectie met fans
Hoewel Henn sinds de iconische film uit 1986 niet meer op het grote scherm is verschenen, is ze nog steeds blij om de erfenis levend te houden door regelmatig op conventies te verschijnen. Ze geniet er enorm van om fans te ontmoeten. Ze wordt ook vaak door de kinderen die ze lesgeeft herinnerd aan haar vroegere avonturen.


Zo vertelde ze: "Soms komen kinderen naar me toe met een exemplaar van de dvd en zeggen ze: 'Mijn vader is een grote fan, dit is de enige ouderavond waar mijn vader ooit naartoe is gegaan, en zijn verjaardag komt eraan,' en dan halen ze de dvd tevoorschijn en vraag ik: 'Wil je dat ik hem teken?' 'Ja ... ga je me daarvoor laten betalen?'"

Terug op het scherm?
Het zou natuurlijk een droom zijn voor Alien-fans om Henn weer in de franchise te zien en deze droom leek bijna werkelijkheid te worden in 2015, toen werd aangekondigd dat de fanfilm Alien Identity in productie zou gaan, met Henn in de hoofdrol. Ze zou echter niet Newt spelen, maar Anne Jorden, de moeder van Newt, in een scène die zich in het verleden afspeelde. Helaas kwam de film nooit van de grond, omdat 20th Century Fox het maken ervan verhinderde.



Toch blijft er misschien een sprankje hoop dat ze op een dag terugkeert naar het grote scherm, misschien zelfs in een Alien-film. Ondanks dat ze acteren op jonge leeftijd heeft achtergelaten, vertelde Henn dat ze niet tegen een terugkeer naar de serie is en zei ze: "Als drukke echtgenote, moeder en lerares ben ik niet zeker of ik de tijd zou hebben om mijn rol opnieuw op te nemen. Echter, ik zou graag een cameo doen als de kans zich voordoet."

Kijken?
Aangezien de oorspronkelijke regisseur Scott momenteel werkt aan een Alien-prequelserie, zullen we waarschijnlijk nooit meer Newt zien. Maar misschien kan Henn op een dag toch nog opduiken.



Wil je Henn als Newt zien in Aliens? Je kan de film bekijken op Disney+.

NieuwsFilm

meest populair