Quad Gods vertelt het verhaal van 's werelds eerste e-sportsteam, bestaande uit mensen met een verlamming. De documentaire laat zien hoe deze groep hun lichamelijke beperkingen overwint en de wereld wil bewijzen dat hun situatie hen niet definieert. Ze komen over als echte underdogs á la Rocky. Daarnaast belicht de documentaire de tragische verhalen van drie mannen die veel verloren hebben, maar blijven groeien.
E-sports is een bekend fenomeen voor veel mensen. Het concept van geld verdienen en wereldwijde bekendheid verkrijgen door competitieve videogames te spelen, wordt steeds meer omarmd. De documentaire Quad Gods toont op een vermakelijke en stijlvolle manier dat er mensen zijn, die zich als pioniers in de videogamecompetities willen vestigen.
Eén van hen is Richard. Hij is een zeer competitieve gamer, die heel vaak games speelt en livestreamt. Echter, er is ook een andere kant aan Richard: hij is een gewone man die zijn jonge dochter probeert goed op te voeden. Hoe hij deze twee verschillende werelden combineert en in beide de goede keuzes probeert te maken, is fascinerend om te zien. Regisseuse Jess Jacklin slaagt er echter niet altijd in om dit evenwichtig over te brengen.
Quad Gods is druk. We zien nauwelijks iets van Richards gezinsleven, mogelijk het meest interessante aspect van zijn verhaal. De documentaire focust op zijn rol als leider van het Quad Gods e-sportsteam. Hoewel we hem gepassioneerd zien strijden in wedstrijden, voelt dit niet volledig aan, omdat we hem buiten het e-sportteam nauwelijks leren kennen. Dit geldt ook voor zijn teamgenoten Prentice en Blake.
De verschillende achtergronden van de teamleden, uitleg over e-sports en de wedstrijden komen allemaal aan bod. In plaats van waardevolle tijd met de drie teamgenoten buiten de videogames te laten zien, om hun drijfveren echt te begrijpen, zorgt dit voor onderbrekingen die het tempo verstoren. Op deze momenten rijst de vraag of het niet beter was geweest als deze documentaire langer had geduurd, of een tweede deel had gekregen.
De documentaire is fraai in beeld gebracht, maar er zijn wat overbodige toevoegingen. Dit geldt voor de geanimeerde scènes, maar ook voor de scène waarin de jongens in een raceauto rijden. Hoewel deze prachtig zijn uitgevoerd, geldt ook hier dat ze kostbare tijd wegnemen die beter besteed had kunnen worden aan het verkennen van hun motivaties.
Ondanks de drukte is er veel in Quad Gods om van te genieten. Het verhaal van de underdogs die hopelijk de top halen blijft fantastisch om naar te kijken. Een sportverhaal waarbij het fysieke gedeelte minder belangrijk is dan het mentale, is inspirerend om naar te kijken. Daarnaast is ook de filmtechniek van hoog niveau. En het laat je zeker verlangen naar meer.
Quad Gods is te zien bij HBO Max.