Kyteman - Now What?
Recensie

Kyteman - Now What? (2011)

Documentaire over Kyteman is een fascinerende film over een van Nederlands meest talentvolle en onmogelijke muzikanten.

in Recensies
Leestijd: 2 min 29 sec
Regie: Menna Laura Meijer | Cast: Colin Benders, Erik Benders, Pax | Speelduur: 87 minuten | Jaar: 2011

Kan een jonge muzikant met slechts één cd en een carrière van een jaar, interessant genoeg zijn voor een documentaire van anderhalf uur? Menna Laura Meijer bewijst met Kyteman - Now What? van wel. De film is zeer vakkundig gemaakt en levert een indringend portret op van een onrustig en chaotisch persoon. Een muzikant die in 2009 in één klap beroemd werd en vervolgens doodleuk aankondigde aan het eind van dat jaar te stoppen. Een gedurfde keuze voor iemand die door critici de hemel in werd geprezen en door zijn publiek op handen werd gedragen. Colin Benders, alias Kyteman, is er echter van overtuigd dat een echte kunstenaar “het bekende loslaat, risico’s neemt en zijn verlangen naar vernieuwing volgt.” Deze documentaire volgt hem in de zoektocht naar nieuwe muziek.

Kyteman - Now What? opent met beelden van het laatste optreden van de band in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Het zijn spannende beelden en het is direct duidelijk wat het onderwerp van de film is. "Ik heb een bizar jaar gehad", zegt Colin Benders, “maar nu heb ik weer de ruimte om na te denken over het volgende ding”. Wat dat ding moet worden weet hij nog niet. Een van de plannen is om jamsessies te geven op bijzondere locaties. Zo brengt hij een bezoek aan Radio Kootwijk en laat meteen allerlei wilde plannen los, met veel mensen en blazers en trommels en…herrie. Een van de aanwezigen wijst hem er op dat Radio Kootwijk vooral een plek is van rust en regelmaat. Kyteman houdt echter niet van rust en regelmaat.

Op die momenten laat de film een zeer gedreven muzikant zien, een die groots durft te denken en geen artistieke concessies wil doen. Helaas laat de dagelijkse praktijk zich minder makkelijk in banen leiden. Kyteman is weliswaar een zeer creatieve muzikant, maar soms ook snel geïrriteerd en verongelijkt. Rapper en goede vriend Pax zegt daarover: “Het is maar een dunne grens tussen een oprechte chaoot en een verwend kind”. Deze grens krijgt enige context door een korte terugblik naar zijn jeugd en door de gesprekken met zijn ouders en vrienden. We zien Kyteman worstelen met zijn ideeën, met Kytopia, met zijn muziek. Hij besluit om naar India te gaan. Het komt terug vol energie, maar dat is van korte duur. Hij heeft genoeg wilde plannen, maar er moet ook geld verdiend worden. Hij vertrekt naar IJsland. En daar lijkt het eindelijk te lukken.

De film volgt Kyteman dicht op de huid en de muzikant is uitermate open en eerlijk over zijn twijfels en onzekerheden. Hij is daarin niet altijd even makkelijk te volgen door zijn soms Cruijffiaanse manier van spreken, maar dat wordt dat nergens vervelend. Meijer houdt de spanning er goed in en wat overblijft is een zeer oprechte film over een muzikant die uiteindelijk toch het voordeel van de twijfel verdient - het is een oprechte chaoot.