De Expendables-films zijn nooit echt goed geweest, maar in ieder geval wisten ze altijd de indruk te wekken dat ze goed zouden kúnnen zijn. Posters gevuld met grote namen zoals Sylvester Stallone, Bruce Willis, Mel Gibson, Wesley Snipes, Antonio Banderas, Harrison Ford en vele anderen maakten duidelijk dat tal van grote Hollywoodsterren er graag voor kwamen opdraven, dus dat moest toch wel enig teken van kwaliteit zijn? Deel vier moet het echter doen met... Megan Fox?
Oké, Fox is een makkelijke kop van jut, want de problemen van Expend4bles zijn groter dan één misplaatste actrice. Maar haar aanwezigheid is wel enigszins exemplarisch voor hoe de bron aardig is opgedroogd. De vorige delen pakten uit met tal van actiehelden van weleer, maar nu zijn we kennelijk aanbeland bij acteurs die we vooral kennen uit moderne blockbusters. Dat is opmerkelijk voor een filmreeks die bedoeld is om in te spelen op nostalgie voor een tijd waarin actiefilms een stuk ruwer en simpeler waren dan degene waarvan Fox bekend is.
In Expend4bles zijn vaste krachten Jet Li, Terry Crews en Arnold Schwarzenegger nergens te bekennen, terwijl de nieuwkomers uit het vorige deel ook compleet vervangbaar zijn gebleken. Maken ze die titel eindelijk eens waar! Ook initiatiefnemer Sylvester Stallone lijkt er wel een beetje klaar mee en dus al snel krijgt Jason Statham een upgrade naar hoofrolspeler.
Statham is in deze filmreeks altijd een wat vreemde eend in de bijt geweest. Zijn carrière als actiester begon immers pas toen die van de Stallones en Schwarzeneggers van deze wereld al aardig over hun hoogtepunt heen waren. Wie Statham in de Expendables-films in actie ziet, ziet niet iemand die zijn gloriedagen poogt te recreëren, maar een acteur die aan de lopende band actiefilms maakt zonder over zijn pensioen na te denken. Enkel door zijn kale kop past hij tussen de oude knarren.
Maar goed, Statham is wel een acteur die de traditie van de spierbundels uit de jaren tachtig aardig weet voort te zetten. Hij sprak al eens zijn afkeur uit over hoe de hedendaagse actiecinema gedomineerd wordt door superhelden, die voor hun krachtpatserij vooral op de computer zijn aangewezen. Als Stallone geen zin meer heeft om Expendables-films te maken, is Statham best een logische opvolger.
Maar daarbij lijkt een beetje vergeten dat deze films nou juist over een team behoren te gaan. Statham krijgt als hoofdpersoon dusdanig veel focus dat de film een vrij standaard Statham-actievehikel wordt. Expend4bles doet regelmatig meer denken aan de Mechanic-films dan aan zijn drie voorgangers. De overige acteurs staan een groot deel van de tijd buiten beeld te wachten tot ze weer in actie mogen komen.
Wanneer dat gebeurt, wordt de film direct een stuk leuker maar echt goed wordt Expend4bles nooit. Veel van de actie is oninteressant in beeld gebracht, geen van de oneliners blijft hangen en de personages zijn vaker irritant dan innemend. Wat vooral ontbreekt is enige mate van plezier. Films zoals deze hoeven geen meesterwerken te zijn, zolang ze maar goed weten te vermaken. Vaak komt dat kijkplezier voort uit betrokkenheid van de makers, maar Expend4bles voelt vooral als een moetje. Misschien dat de grote Hollywoodsterren er daarom ditmaal niet massaal voor te porren waren.