Documentaire researcher, regisseur en scenarist Hans Dortmans maakt een documentaire over een dier dat hem enorm boeit. De paling. Ja, de paling. Misschien niet een onderwerp waar je nu direct meer over wilt weten, maar stel je open en er gaat een wereld vol mysterie voor je open. Palingdans neemt je mee op leerzame wereldreis.
"Vettig, kronkelend en levend in de donkere modder van slootjes, rivieren en plassen. Ongrijpbaar en raadselachtig. Niemand weet waar hij vandaan komt." Het zijn de eerste zinnen die via de voice-over van de documentaire Palingdans klinken. Klassieke muziek benadrukt de mysterieuze sfeer die aan het begin van de film wordt neergezet.
Welk mysterie probeert Dortmans in zijn documentaire te doorgronden? De voortplanting van de paling. Het klinkt misschien niet als een heel sexy onderwerp om een bioscoopfilm over te maken, maar Palingdans verrast en blijkt uiterst leerzaam en interessant te zijn. En er valt ook nog heel wat moois te zien.
Palingdans neemt je mee op een wereldreis. Afwisselend zie je Nederlandse onderzoekers in Volendam zich buigen over de voortplanting van de paling in een poging om paling te kweken. In de Atlantische Sargassozee is een expeditie gaande om te achterhalen waarom de paling zich hier voortplant en welke omstandigheden dit tot een perfecte paringsplek maken. Voor het meer spirituele (en culinaire) aspect reis je af naar Japan, waar de symbolische betekenis van de paling wordt uitgelegd.
De documentaire geeft een kijkje in de keuken van verschillende werkvelden en geeft inzicht in het werk van verschillende onderzoeksteams. Het is fascinerend dat de paling zoveel mensen dagelijks bezighoudt. De scènes over de symboliek en de spirituele ideeën die rondom de paling heersen, zijn een fijne aanvulling op de wetenschappelijke delen van de film. Deze voorkomen dat de film droge kost wordt.
Mooie beelden van natuurlandschappen, een prachtige horizon en duistere onderwaterbeelden van kronkelende palingen houden Palingdans toegankelijk en interessant voor iedereen. De documentaire is geen aaneenschakeling van beelden van mensen in witte jassen die over een aquarium gebogen staan.
Na het zien van Palingdans beschouw je de paling misschien als een wonderlijker dier dan je daarvoor deed. Dortmans deelt zijn passie voor de schoonheid en de mysterie van het dier met de sprekers die in zijn film aan het woord komen en probeert deze over te brengen op de kijker. Die poging is geslaagd.