Skywalkers: A Love Story: te gevaarlijk om waar te zijn
Recensie

Skywalkers: A Love Story: te gevaarlijk om waar te zijn (2024)

Deze Instagram-waaghalzen schilderen met hun leven, en het aanschouwen daarvan zorgt voor een behoorlijk dubbel gevoel.

in Recensies
Leestijd: 3 min 34 sec
Regie: Jeff Zimbalist & Maria Bukhonina | Speelduur: 100 minuten | Jaar: 2024

In de Spaanse thriller The Vault verzint een groepje Casa de Papel-achtige lui een ingenieus plan: als ze hun absolute droomoverval uitvoeren tijdens de WK-finale van 2010, bedienen ze zichzelf op voorhand al van de ideale afleidingsmanoeuvre. In Skywalkers: A Love Story nemen twee zogenoemde 'rooftoppers' (gevorderde dakbeklimmers) deze tactiek dankbaar over, maar dan tijdens de WK-finale van 2022. Hun doel: een torenpiek beklimmen die tot de hemel reikt. Een missie die voor het affiche van een documentaire haast te gevaarlijk voelt om waar te zijn.

Is extreme waaghalzerij een manier om je creatief te uiten, of een verachtelijk tarten van het (nood)lot? Praat er met een handvol bekenden over en de kans is groot dat je op fundamentele punten van inzicht verschilt. Door als getrainde creatieveling risico te nemen en (soms letterlijk) de rand op te zoeken kun je zweven van de adrenaline en wereldwijd bewondering oogsten. De keerzijde is alleen behoorlijk: in veel gevallen volgt er een moment waarop de dood terug staart.

Voorname streamingdiensten en productiebedrijven zijn zeker de voorbije jaren bijzonder in deze spanning geïnteresseerd. De Netflix-release van Skywalkers: A Love Story doet denken aan duikdocumentaire []iThe Deepest Breath[/i] en het door National Geographic vervaardigde Free Solo (over een soloklimmer die zonder zekering opereert). Het zijn allemaal verhalen over mensen die als het ware schilderen met hun leven: ze nemen ultieme risico's om in de buurt te komen van absolute (natuurlijke) schoonheid.

Angela Nikolau en Ivan Beerkus zijn zogenoemde 'rooftoppers'. Ze beklimmen daken van hoge en bekende gebouwen met het doel de uiterste randjes op te zoeken. Staat er op een gebouw van een paar honderd meter hoog nog een piek of een constructiekraan? Dan klimmen Angela en Ivan daar ook nog in. Aan vangnetten of zekeringen doen ze niet. Het uitzicht dat volgt is te allen tijde adembenemend, maar was dat voor sommige van hun voorgangers niet alleen in de figuurlijke zin.

De ondertitel van Skywalkers is A Love Story, maar aan het begin van de documentaire zijn Angela en Ivan nog niet bij elkaar. Wel gebruiken ze allebei sociale media om hun waaghalzerij aan de wereld te tonen. Als de atletische Ivan een vrouwelijke partner nodig heeft om een gesponsorde dakbeklimming in China te voltooien, benadert hij de acrobatische Angela. In het vervolg proberen de twee om sámen tot de hemel te reiken.

Het is bijna schrikbarend hoeveel 'extreem' filmmateriaal er in deze documentaire voorbij komt. Een deel werd geschoten onder aanvoering van regisseur Jeff Zimbalist, een (belangrijk) deel moest hij aan Angela en Ivan overlaten. Dat het stel zelf ook comfortabel is met de camera, is voor de overtuigingskracht van het geheel cruciaal. Als de twee een kraan beklimmen, krijgen we niet alleen het perspectief van een rondcirkelende drone, maar ook het fragiele zicht van tussen de spijlen. Op meerdere momenten is de angst van de klimmers tastbaar.

Wie op de bonnefooi eens de Instagrampagina's van de twee klimmers bezoekt, denkt wellicht aan greenscreens. Het zal voor mensen met (en zonder) hoogtevrees nauwelijks te geloven zijn dat dit echt is; dat deze internetartiesten deze risico's konden en wilden nemen met een filmcrew in hun kielzog. Bioscoopfilm Fall uit 2022 was niet voor niets fictie, zou je denken.

Het levensechte Skywalkers imponeert, maar zorgt wel voor een dubbel gevoel. Kijken we naar helden die hun dromen waarmaken? Of is hun waaghalzerij een voorbeeld van doorgeslagen internetcultuur, waarbij de beeldschone Instagramplaatjes van dit duo elk moment kunnen vergrijzen door een dodelijk ongeval? Een ouder die deze documentaire bekijkt, zou kunnen besluiten om de film niet aan zijn of haar kind(eren) te tonen. Je kunt moeilijk spreken van 'het goede voorbeeld'.

Een aanvullende factor is wat dat betreft dat Angela en Ivan bij al hun stuntbeklimmingen de wet overtreden, omdat ze zich op privéterrein begeven. Na het aanschouwen van de verbluffende slotakte is bijvoorbeeld overduidelijk waarom het duo in de toekomst niet meer hoeft te proberen Maleisië binnen te komen. In de documentaire legt het tweetal uit waarom ze niets verkeerds menen te doen, en het is aan elke kijker persoonlijk om die redenatie te kraken of te volgen. Maar dat uitzicht? Dat neemt geen enkele ingreep van hogerhand deze wolkenlopers meer af.

Skywalkers: A Love Story is te zien bij Netflix.