Het is een cliché om te zeggen dat alle grote Nederlandse films romantische komedies of historische drama's zijn. Fijn Weekend, geregisseerd door de regisseur van Costa!! en Bon Bini Holland 2, is in dat opzicht een fris windje. Het kleinschalige melodrama gaat over een groep vrienden en familie die in Frankrijk bijeenkomen om een oude familietraditie in stand te houden. Deze editie van de zogeheten 'Ol-lympics' staat in het teken van de overleden Ollie, een dierbaar iemand voor alle aanwezigen.
Veel Nederlandse films hebben een overdaad aan locaties, waardoor de opnames vaak overhaast plaatsvinden en ook minder geslaagde takes te zien zijn in het eindproduct. Doordat Fijn Weekend zich op maar één locatie afspeelt is er genoeg ruimte om echt te focussen op het verhaal. Dat is op een positieve manier merkbaar. Het melodrama is mierzoet en overdreven, maar de film heeft een goed tempo en voelt als een compleet geheel, ook al worden niet alle verhaallijnen bevredigend afgesloten.
Het acteerwerk is verrassend sterk, maar dat is niet te danken aan de dialogen. Kunstmatige woordenwisselingen geven wel enige uitleg, maar lange tijd blijft onduidelijk hoe deze personages zich tot elkaar verhouden. Dat kan tot verwarring leiden bij de kijker.
De individuele personages komen bovendien onvoldoende aan bod. Regisseur Karthaus probeert té veel personages uit te diepen in een schamele negentig minuten, waardoor het lijkt alsof er meer in zit dan we nu te zien krijgen. Ondanks de onderbelichte historie tussen de personages wordt toch verwacht dat we medeleven met ze hebben.
Voor een film over rouwverwerking op het Franse platteland ontbreekt een goed gevoel van sfeer. De omgeving krijgt maar weinig aandacht; de Franse landschappen hadden net zo goed Duits of Nederlands kunnen zijn. De personages verhullen de zware lading van het verlies van Ollie op een natuurlijke manier en willen simpelweg plezier hebben. Die thematiek had veel sterker overgebracht kunnen worden door gebruik te maken van de sfeer van de locatie. Naar Nederlandse standaarden in Fijn Weekend zeker niet slecht, maar dat maakt hem niet automatisch goed.