'Jackpot!': ondermaatse Awkwafina-Cena samenwerking over een opgejaagde loterijwinnaar
Recensie

'Jackpot!': ondermaatse Awkwafina-Cena samenwerking over een opgejaagde loterijwinnaar (2024)

Komisch talent kan het magere en voorspelbare plot niet redden.

in Recensies
Leestijd: 2 min 36 sec
Regie: Paul Feig | Scenario: Rob Yescombe | Cast: Awkwafina (Katie Kim), John Cena (Noel Cassidy), Simu Liu (Louis Lewis), Ayden Mayeri (Shadi), Colson Baker (Machine Gun Kelly), e.a. | Speelduur: 106 minuten | Jaar: 2024

In 2026 wordt de financiële crisis in Californië blijkbaar opgelost door een periodieke loterij te houden waarbij iedereen in Los Angeles binnen een dag mag proberen de winnaar te doden om er zelf legitiem met de jackpot vandoor te gaan. Vuurwapens en kogels zijn niet toegestaan, maar voor de rest heeft men de vrije hand. De premiejager Anton Chigurh uit No Country for Old Men zou met zijn penschiettoestel waarschijnlijk op zijn sloffen de klus klaren, maar vrijwel elke Angelino gaat in Jackpot! voor zijn kans en pakt de balpen, naaldhak of IED erbij. Want geldzucht maakt van gewone mensen moordenaars.

De loterijwinnaar wordt door drones gevolgd, die het kijkende publiek vermaken met beelden van het bloedbad en om de veertien minuten diens locatie bekend maken aan de meute die achter hem of haar aanzit. Dit alles is echter nooit uitgelegd aan Katie Kim, een kersverse inwoner van de stad, die op haar eerste dag natuurlijk meteen de grote loterij wint en de "menselijke geldautomaat" wordt. De jacht is geopend zonder dat de prooi weet wat er aan de hand is. Gelukkig duikt al snel de gespecialiseerde bodyguard Noel Cassidy op, die haar voor een deel van het prijzengeld wil beschermen tegen al die amateurpremiejagers. Maar kan Katie hém wel vertrouwen?

Jackpot! is precies de film die je mag verwachten als Awkwafina en John Cena de hoofdrollen spelen en Paul Feig aan het roer staat. Aardige, maar te lang uitgerekte actiescènes, veel popcultuur-verwijzingen en tien grappen per minuut, waarvan er twee a drie aankomen. Awkwafina is Awkwafina en Cena boort zijn innerlijke Mark Wahlberg aan: zijn Noel praat erg hoog en verbaasd, want dat is blijkbaar wat 'good guys' doen. Simu Liu speelt de rol van stijlvolle gladjakker waar hij intussen een patent op heeft en Sean William Scott duikt ook nog even op als een van de eerdere loterijwinnaars.

Het is een boel komisch talent bij elkaar, maar het raamwerk van het plot is helaas te gammel om iedereen goed tot zijn recht te laten komen. Na de introductie van de loterij en de jacht volgt eigenlijk alleen een lange keten van achtervolgingen en gevechtsscènes met de meute. Hoewel de stunts en actie best leuk gechoreografeerd en gefilmd zijn - eigenlijk precies wat je van een midden budget-streamingfilm mag verwachten - wordt alles al snel repetitief. In de laatste akte krijgt het plot er wat andere elementen bij, maar de afwikkeling is zo voorspelbaar dat die ook schriftelijk afgedaan kan worden.

Jackpot! is een soort samensmelting van The Purge, Guns Akimbo en Squid Game met een vleugje The Box, maar mist helaas het venijn en de maatschappijkritiek die het boven een doorsnee komedie uit hadden kunnen laten stijgen. Nu is het gewoon een ondermaatse Akwafina-Cena samenwerking die het moet hebben van een cameo van Machine Gun Kelly en teksten als: "Het is net of mijn neus mijn lulgat kietelt."

Jackpot! is te zien bij Prime Video.