Are You There, God? It's Me, Margaret [Netflix]
Recensie

Are You There, God? It's Me, Margaret [Netflix] (2023)

Misschien wel de liefste film van het jaar, met God als lijdend voorwerp.

in Recensies
Leestijd: 2 min 18 sec
Regie: Kelly Fremon Craig | Scenario: Kelly Fremon Craig | Cast: Abby Ryder Fortson (Margaret), Rachel McAdams (Barbara), Kathy Bates (Sylvia), Benny Safdie (Herb), Elle Graham (Nancy Wheeler), e.a. | Speelduur: 106 minuten | Jaar: 2024

Margaret is dolgelukkig met haar leven in New York in 1977. Als ze te horen krijgt dat de familie plots naar New Jersey moet verhuizen, krijgt de tiener spontaan een existentiële crisis. Als een laatste hoop richt ze zich tot een nader te bepalen God, aangezien ze atheistisch wordt opgevoed door haar christelijke moeder en joodse vader. Daarop volgen hilarische, herkenbare en uitermate menselijke ervaringen die bij het vrouw worden horen, vertolkt door een kleine ijzersterke cast.

De grote zorgen van Margaret beslaan de stereotypische zorgen van dertienjarige meisjes. Zullen haar borsten ooit beginnen te groeien, en zullen ze groot worden? Zal een jongen haar ooit leuk vinden, en wanneer wordt ze nu eindelijk ongesteld? Prangende vragen die maar één iemand kan beantwoorden: God. Hieruit volgen hilarische, maar ook zeker integere interacties tussen een zoekend meisje en een concept die haar de weg moet wijzen.

Naast God kan Margaret ook altijd vertrouwen op haar moeder. Een vrijgeestige kunstenaar die haar carrière opgeeft om een huismoeder te worden. Het gebeurt niet vaak dat een moeder-dochterrelatie dusdanig zoet in beeld wordt gebracht, en waar de onvoorwaardelijke steun zo centraal staat. Kleine interacties tussen beide brengen geheid een glimlach op ieders gezicht, en zullen zeker herinneringen oproepen naar vergelijkbare momenten uit eigen ervaring.

Dit warme gevoel is grotendeels te danken aan de glansrol van Rachel McAdams, die zich volledig overgeeft aan haar personage. Zij voert een geweldige cast aan, inclusief Benny Safdie in een onverwacht lieve rol (hij speelt normaal meer tegendraadse, duistere personages) en Kathy Bates als stereotypisch Joodse oma.

Qua plot gebeurt er niet direct heel veel in Are You There, God? It's Me, Margaret. Het is vooral de emotionele groei die Margaret meemaakt die deze film onderscheid van andere. Want als dertienjarig meisje wordt het thema religie vrij basaal benaderd. Margaret zit met simpele vragen, en wil daar zo simpel mogelijk antwoord op, ook al is dat lastig voor degene die het moet uitleggen. Deze tweestrijd over welke religie zij wil kiezen, want niks wordt haar opgelegd, geeft genoeg om over na te denken en presenteert het complexe onderwerp behapbaar.

Are You There, God? It's Me, Margaret geeft een schaamteloze kijk in het hoofd van een tienermeisje. Voor mensen die het hebben geleefd zal het herkenning oproepen, en voor zij die het niet hebben meegemaakt kan het inzicht bieden. Een prachtige kijkervaring, die eigenlijk niet hoeft op te houden na afloop. Want hoe ziet Margaret's toekomst eruit, en hoe komt zij uiteindelijk op haar pootjes terecht?

Are You There God? It's Me, Margaret. is te zien bij Netflix.