Verliefd op Bali
Recensie

Verliefd op Bali (2024)

Reisadvies: sla de twintigste film van Johan Nijenhuis over en ga lekker zelf naar Bali.

in Recensies
Leestijd: 2 min 21 sec
Regie: Johan Nijenhuis | Scenario: Anne-Louise Verboon, Sander de Regt | Cast: Anouk Maas (Jenny), Nadja Hüpscher (Cornelia), Tara Hetharia (Dewi), Wieteke van Dort (oma), e.a. | Speelduur: 113 minuten | Jaar: 2024

Bij Verliefd op Bali, de twintigste film van Johan Nijenhuis, vraag je je af of M&M's zich had aangeboden als sponsor. Jenny en Max spenderen in de eerste scènes namelijk opvallend veel tijd in het M&M's Huis, waar ze uitgebreid de felgekleurde chocoladesnoepjes fotograferen. Helemaal bijzonder is dat de M&M's hierna niet meer terugkeren. Vermoedelijk was het tripje bedoeld als zakenreis, want Jenny werkt als influencer. Maar toch. Waarom M&M's?

Het leuk bedoelde Verliefd op Bali heeft wel wat beters te doen dan daar diep op ingaan. Zoals zijn zeer creatief gekozen titel (ongetwijfeld in overleg met een reisbureau) waarmaken. Het moge duidelijk zijn, de personages moeten zo spoedig mogelijk naar Bali. Het excuus: oma is overleden en haar as moet daar, in haar geboorteland, worden uitgestrooid. En dus vertrekken Jenny, haar moeder Cornelie en zusje Dewi naar het exotische oord.

Als ze daar toch zijn, kunnen ze ook op zoek naar hun roots. Want dat is iets waarmee het drietal nogal worstelt. Waar komen zij nou eigenlijk echt vandaan? Ze kennen de verhalen van oma, over magische rituelen en duistere vervloekingen, maar hoeveel Indonesisch bloed stroomt er nou werkelijk door hun aderen? Tijd voor zelfexploratie.

Op sommige momenten lijkt Verliefd op Bali wel degelijk een mooi en aangrijpend drama in zich te hebben. Alsof Nijenhuis, net als met De Beentjes van Sint-Hildegard, oprecht geïnteresseerd is in de diepere lagen van het verhaal. De personages zitten behoorlijk met zichzelf in de knoop, willen zo graag levensgeluk en liefdesgeluk ervaren. En dan wordt ook nog eens pittig kritiek geleverd op het gebruik van sociale media en de pretentie van het perfecte leven van de influencer.

Helaas, helaas. Nijenhuis voelt ofwel de hete adem van de sponoren in zijn nek, ofwel hij prefereert toch aantrekkelijke plaatjes boven prikkelende thematiek. Hij slaagt er hoe dan ook in om het aangrijpende drama dood te gooien met infantiele humor en een pijnlijk voorspelbaar einde.

Om de ellende af te maken krijgt Wieteke van Dort de ondankbare rol van overleden oma, die als geest willekeurig opduikt om Cornelie 'wijze raad' te geven. Nijenhuis' muze Jim Bakkum heeft uiteraard een rol als nietszeggende hunk. En zo voegt Verliefd op Bali zich keurig in het rijtje van de ultra-commerciële producties die Nijenhuis trouw aflevert.

Toegegeven, de beelden zien er schitterend uit. Iedereen blaakt van gezondheid en de plaatjes passen perfect in de reisgids om Bali te promoten als dé vakantielocatie. Je krijgt acuut zin om een vliegticket te boeken. En misschien is dat ook wel het beste advies. Sla deze film over en ga gewoon lekker zelf naar Bali. Met een zakje M&M's.