Angelina Jolie. Ze werd bekend als prachtige en getalenteerde actrice. Maar inmiddels is ze veel meer. Ze is de helft van Brangelina, moeder van ontelbaar veel kinderen, en sinds de opnamen van Lara Croft: Tomb Raider in Cambodja in 2001 maatschappelijk werkster. Ze is al jaren ambassadeur van de United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) en schreef een boek over haar ervaringen. Al deze humanitaire inspanningen financiert ze met rollen in grote Hollywoodfilms. Van die inkomsten heeft ze nu ook haar debuut als filmregisseur en schrijver mede gefinancierd. Het onderwerp past perfect in haar humanitaire straatje: de Bosnisch-Servische oorlog. Eén van de grootste oorlogen uit de moderne geschiedenis. Al haar goede bedoelingen ten spijt komt de film niet echt uit de verf.
De Bosnische regering schreef begin 1992 een referendum uit met de vraag of Bosnië en Herzegovina onafhankelijk moesten worden. De Bosnische Kroaten en Bosniakken stemden in meerderheid voor onafhankelijkheid terwijl de Bosnische Serviërs de verkiezing boycotten. De Bosnische oorlog was het gevolg. Op één van hun eerste dates staan Danijel en Ajla romantisch te dansen als er onverwacht een bom ontploft. Dat is voor hen het begin van een uiterst gecompliceerde relatie waarin Danijel als Servische zoon van een hooggeplaatste officier aan de ene kant staat en Ajla als Bosnische moslima aan de andere. Hun relatie komt zwaar onder druk te staan door de alsmaar oplaaiende strijd tijdens de Bosnische oorlog.
Angelina Jolie regisseerde niet alleen, maar schreef tevens het scenario. Ze zet de Servische soldaten duidelijk neer als de badguys en kiest met name de zijde van de moslimvrouwen, die werden verkracht en gemarteld door de Servische soldaten. In diverse interviews verdedigde Jolie deze beweringen. Volgens haar wilde ze absoluut niet met beschuldigende vingers wijzen, hooguit naar de internationale gemeenschap die lange tijd helemaal niets deed. Beide beweringen van Jolie zijn wat vreemd aangezien ze pas na het laatste shot, bij de aftiteling, kritische opmerkingen maakt over het gebrek aan hulp en interventie vanuit de internationale gemeenschap. Verder zit de film vol met heftige scènes waarin de moslimvrouwen worden gemarteld of verkracht.
Het meest opmerkelijke is echter de keuze voor het romantische verhaal dat ze verteld tegen de achtergrond van een uiterst grove oorlog. Haar idee om zo een goed beeld van de situatie te schetsen, werkt niet echt. Veel scènes en verhaalontwikkelingen voelen al snel te melodramatisch aan en de relatie tussen de twee blijft te vlak. Veel scènes lijken op elkaar en een duidelijk beeld van de strijd die als achtergrond dient, ontbreekt ook nog eens.
De twee hoofdrollen worden vertolkt door de lokale sterren Zana Marjanovic en Goran Kostic. Zij moesten alle scènes in zowel het Engels (voor de internationale versie) als in hun eigen taal spelen (voor de lokale versie). Het lijkt te makkelijk om dat als oorzaak aan te wijzen van hun matige optredens. De dialogen en handelingen van de personages komen te vaak onlogisch en ongeloofwaardig over. Dit heeft voornamelijk met de veelal zwak geschreven scènes te maken, maar ook zeker met de prestaties van de twee acteurs. De enige bekende acteur, Rade Serbedzija (Snatch, Batman Begins), speelt Danijels vader en doet vooral waar hij goed in is: de norse, harde officier spelen. Zijn rol is evenals de meeste andere bijrollen degelijk, maar het blijven platte karakters.
Angelina Jolie zet al jaren haar vermogen en beroemdheid in om diverse goede doelen en humanitaire organisaties te steunen. Haar bedoelingen zullen ongetwijfeld oprecht, maar juist daarom is het gek om te zien dat ze kiest voor een film met een romantisch plot. Toch blijft het niet bij deze film als regisseur als het aan Jolie ligt. Ze zou namelijk graag een film voor kinderen maken, verklaarde ze. Haar eerst volgende rol zal overigens die van Maleficent in de Disneyremake van Sleeping Beauty zijn.