'Lonely Planet': romantisch niemendalletje laat de kachel van Laura Dern en Liam Hemsworth weer een tijdje branden
Recensie

'Lonely Planet': romantisch niemendalletje laat de kachel van Laura Dern en Liam Hemsworth weer een tijdje branden (2024)

Een snufje diepgang en gewoon mooi zijn voor de camera op een hemelse locatie in Marokko.

in Recensies
Leestijd: 3 min 4 sec
Regie: Susannah Grant | Scenario: Susannah Grant | Cast: Laura Dern (Katherine), Liam Hemsworth (Owen), Diana Silvers (Lily), Adriano Giannini (Ugo), Rachida Brakni (Fatema), Shosha Goren (Ada), e.a. | Speelduur: 94 minuten | Jaar: 2024

Het eerste berichtje dat op Katherines telefoon verschijnt, onderweg naar een schrijversretraite in Marrakesh, komt van haar uitgever: of ze wel even aan haar deadline wil denken? Zo, zeg maar dag tegen die spirituele bewustwording en innerlijke rust! Katherine moet aan de bak, maar kan dan om nogal ongeloofwaardige redenen geen enkel fijn plekje vinden om te werken in de paradijselijke oase waar ze verblijft. Het advies van de resortmedewerker: stap achterin de taxi naar de stad. De rit duurt een paar uur en de chauffeur spreekt geen Engels. Zo gezegd, zo gedaan, laptopje op schoot. Maar dan stapt naast haar een man in met het uiterlijk van Liam Hemsworth...

Owen is twintig jaar jonger dan Katherine (zij noemt hem op een gegeven moment "kid") en is meegekomen met zijn vriendin, die net haar eerste boek heeft uitgebracht en zich helemaal thuis voelt te midden van de interessantdoenerij van het aanwezige schrijversgilde. Owen werkt zelf echter in financiën en kan zijn Dickens niet van zijn Conrad onderscheiden. Hij trekt dan ook steeds meer naar Katherine toe (ander woord voor: stalkt) die zich ook zoveel mogelijk buiten de drukte begeeft. De twee komen elkaar om de haverklap tegen. 'Will they or won't they?'

De titel Lonely Planet verwijst naar de reisboekenreeks die toeristen naar de meest exotische oorden meenamen (tegenwoordig natuurlijk vervangen door het World Wide Web op de smartphone) om daar - in de visie van Owen - te ontdekken dat ze nog steeds dezelfde persoon waren als thuis. Het is een les die snel geleerd is en die ook niet zo heel diep graaft, net als de andere filosofietjes die in de gesprekken van het centrale duo langs komen. Kun je eenzaam zijn terwijl je omringd wordt door anderen? Dat kaliber.

Hoe dan ook, Laura Dern en Liam Hemsworth maken er het beste van. Ze acteren op een manier die een prettige middenweg bewandelt tussen een snufje diepgang en gewoon mooi zijn voor de camera op een hemelse locatie. Vooral het kleine broertje van Chris ziet er zelfs na het verorberen van een bedorven broodje humus nog uit alsof hij door moet naar een fotoshoot voor Men's Health en LÓréal tegelijk. De voormalig quarterback Owen is in wezen ook behoorlijk empathisch en hij maakt tijdens de film een beslissing over zijn carrière die de meeste kijkers zullen applaudisseren. Grootste zwakheid: te sympathiek.

Het plot van Lonely Planet heeft echt haast niets om het lijf. Het draait allemaal om de gesprekjes en de groeiende band tussen Katherine en Owen, maar eigenlijk is die band al vanaf de eerste scène samen stevig gesmeed. Dit zijn geen mensen die elkaar eerst niet uit konden staan of langzaam gemeenschappelijke grond ontdekken, maar een stel dat simpelweg geknipt is voor elkaar. Er is verder ook niet de spanning van een 'verboden liefde' of iets dergelijks. Oké, zij is wat ouder, maar dat mag anno 2024 toch geen probleem meer heten.

En Owen is daar met zijn vriendin, maar dat is zo'n gigantische mismatch dat hij die beter meteen na aankomst in Marokko had kunnen dumpen. Alhoewel, dan had híj waarschijnlijk het vliegtuig terug moeten nemen... hmmm, slim gedaan film! Het flutverhaaltje ten spijt is Lonely Planet toch best een leuke zit van anderhalf uur. De mensen zijn mooi, het eten oogt lekker en de - in het echt stampvolle - straatjes van Marrakesh komen heerlijk begaanbaar over. Zet dat maar online in de Lonely Planet over Marokko.

Lonely Planet is te zien bij Netflix.