'Jailbreak: Love On the Run': ongelooflijk maar menselijk verhaal
Recensie

'Jailbreak: Love On the Run': ongelooflijk maar menselijk verhaal (2024)

Een intieme documentaire door een persoonlijke benadering van de zaak.

in Recensies
Leestijd: 2 min 16 sec
Speelduur: 88 minuten | Jaar: 2024

De documentaire Jailbreak: Love On the Run vertelt het waargebeurde verhaal van de zware crimineel Casey die met hulp van alom gerespecteerd bewaakster Vicky uit de gevangenis wist te ontsnappen. Destijds een mediahype, maar er komen geen journalisten of experts aan het woord. De documentairemakers concentreren zich op interviews met vrienden en collega's van de twee, en zijn zelfs geïnteresseerd in wat medegevangenen te zeggen hebben. En daarmee leggen ze de focus op de schade die Vicky en Casey hun omgeving hebben aangedaan, wat voor een aangrijpende vertelling zorgt.

Het is meteen vanaf het begin duidelijk hoe knettergek dit verhaal is. Casey is geen lieverdje, hij staat terecht voor onder andere moord. Vicky werkt al zeventien jaar in de gevangenis waar Casey vastzit en zowel haar collega's als de gevangenen zelf kijken enorm tegen haar op. En dan helpt ze een gevaarlijke crimineel ontsnappen, waar ze al maandenlang een heimelijke relatie mee blijkt te hebben. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Wat bezielde haar opeens? Het antwoord op die vraag blijft onbeantwoord, omdat de vele mensen uit de directe omgeving van Vicky en Casey die ondervraagd worden over de zaak, allemaal een andere mening hebben. Dit creëert een zeer menselijk verhaal zonder eenduidige conclusie.

De collega's van Vicky beschouwden zichzelf als familie. De medegevangenen vonden Casey allemaal een toffe peer. Zeer indringend vertellen zij hoe de zaak hen persoonlijk geraakt heeft. Wat nog meer intimiteit toevoegt zijn de opnames van de telefoongesprekken tussen Vicky en Casey, die soms zelfs iets te intiem zijn. Alles bij elkaar zorgt dit ervoor dat de documentaire al boeiend is, voordat de jacht op de twee voortvluchtigen begint. Hoe zal het aflopen met deze schijnbaar gedoemde Bonnie & Clyde?

Vicky weet natuurlijk als geen ander wat de politie doet om een voortvluchtige gevangene op te sporen. Haar plan om te ontsnappen is daardoor bijzonder ingenieus, wat voor een zeer spannende ontknoping zorgt. Toch is de uiteindelijke afloop geheel onverwachts, en ook hier voeren emotie en menselijkheid de boventoon. Het verhaal is heftig, maar de documentaire is consequent van toon. Wellicht was het verhaal anders net iets te overweldigend geweest.

De vraag die bij iedereen in het achterhoofd zit is natuurlijk: was het echte liefde? Casey is manipulatief genoeg om iemand om zijn vingers te wikkelen en te krijgen wat hij wil. Gebruikte hij Vicky om te ontsnappen? Maar hoe kan een volwassen vrouw met gezond verstand hier dan faliekant intrappen? Kende haar eenzaamheid geen grenzen? De meningen hierover zijn sterk verdeeld, en worden door alle betrokkenen uitgebreid besproken. De kracht van Jailbreak: Love On the Run is dat deze het aan de kijker laat om te oordelen.

Jailbreak: Love On the Run is te zien bij Netflix.