'Beautiful Wedding': gehaast tweede deel is te infantiel voor woorden
Recensie

'Beautiful Wedding': gehaast tweede deel is te infantiel voor woorden (2024)

Een vervolg op 'Beautiful Disaster', wie heeft die niet gezien?

in Recensies
Leestijd: 3 min 53 sec
Regie: Roger Kumble | Scenario: Roger Kumble | Cast: Virginia Gardner (Abby), Dylan Sprouse (Travis), Austin North (Shepley), Libe Barer (America), Rob Estes (Benny), e.a. | Speelduur: 94 minuten | Jaar: 2024

Een boekverfilming is geen garantie voor kwaliteit. Het Pulitzerwinnende 'The Sympathizer' gooide als HBO-serie bijvoorbeeld geen hoge ogen. Het kan nog erger: Beautiful Disaster, die vorig jaar in de Nederlandse bioscoop verscheen, was gebaseerd op een werk waar geen enkele uitgever interesse in had, dus bracht de schrijfster het maar zelf uit. Het gevolg was een Amerikaanse film die niet eens in de Amerikaanse bioscopen werd uitgebracht. Toch was die, hoe plat en oppervlakkig ook, best grappig. Dit vervolg? Not so much.

Abby en Travis gaan inmiddels slechts drie maanden met elkaar en ze zijn nu al in een dronken bui getrouwd in Las Vegas. Abby vroeg zich al af of hij een geschikte partner was. Of ze zich op haar negentiende al voorgoed kan binden aan deze vechtersbaas lijkt al helemaal onwaarschijnlijk. De crimineel die haar in het vorige deel ontvoerde, eist verschuldigd geld op. Dus vlucht het koppel samen met hun twee beste vrienden naar Mexico, om tijdens deze huwelijksreis uit te vogelen wat ze precies willen.

In de VS konden ze Beautiful Disaster uitsluitend op Prime Video bekijken, Beautiful Wedding kreeg wereldwijd geen bioscooprelease en ging meteen naar de streamingsdienst. Het is overigens een razendsnel geproduceerde film, want deel één kwam in april van vorig jaar uit. Waarom eigenlijk? Was het zo'n enorme hit in de huiskamer? Want wereldwijd bracht het aan de kassa slechts zes miljoen dollar op.

De haast blijkt uit het vod dat men het script noemde. Ook dit is gebaseerd op een zelf-gepubliceerd boek van dezelfde schrijfster (die er nog wel meer heeft met deze personages), maar het gaat werkelijk helemaal nergens over. Het idee is dat Abby en Travis moeten beslissen of ze getrouwd willen blijven of de boel ongedaan gaan maken, en dat ze elkaar in de tussentijd goed genoeg leren kennen om dat besluit te maken. Met daartussen tachtig procent loze opvulling.

In komedies voor een jong publiek mag dat best. Beautiful Disaster was daar een prima voorbeeld van: hartstikke oppervlakkig, maar de humor kon er mee door. Dit tweede deel zit vol met grappen die niet werken, laat staan dat er überhaupt een verhaal in zit. Hier en daar kan er mild gegniffeld worden om wat droge grappen die typisch zijn voor regisseur Roger Kumble (The Sweetest Thing), maar het is voornamelijk een hoop hysterisch gedoe dat de lach probeert af te dwingen.

Er is een scène waarin Abby en haar vriendin een luchadorwedstrijd bijwonen, Mexicaans worstelen. Op een gegeven moment verschijnt er een twaalfjarig meisje in een prinsessenkostuum, en er wordt gevraagd wie er met haar op de vuist wil gaan. Op zich best lollig, en het is natuurlijk voorspelbaar dat Abby zich aanbiedt en vervolgens in mekaar wordt gemept. Maar de makers konden het hier niet bij laten. Het moet een stapje verder door Abby alsnog het meisje in elkaar te laten rammen en dingen roepen als 'this is for trying to fuck my husband'.

De momenten waarop Abby en Travis botsen zijn oppervlakkig en gekunsteld. Puberale ruzies over jaloezie, een etentje laten schieten om een sportwedstrijd te kijken. Er ontstaat zelfs een onzinnige knokpartij op het strand, puur zodat ze worden gearresteerd en de slechterik in Las Vegas ontdekt waar ze naartoe zijn gevlucht.

Kumble staat ook niet bepaald bekend om zijn neus voor sterke cinematografie, dus het zijn brave plaatjes die het niveau van een simpele televisieserie niet ontstijgen. Hij kiest ook voor het toevoegen van wat animatie (zoals een getekende piemel die even in beeld komt), maar dit stijlmiddel verdwijnt in de tweede helft, nadat het in de eerste helft juist flink wordt ingezet.

Een grapje uit de vorige film wordt ook nog even herhaald, waarbij Abby in haar slaap per ongeluk grijpt naar de ochtenderectie naast haar en er aan gaat friemelen. Om een goed beeld te geven van het niveau van deze komedie: deze keer miauwt ze in haar slaap, en de ontvanger blaft als een hond (ook in zijn slaap).

Plat mag best, maar doe het dan goed. En dat doet Beautiful Wedding niet. Het is herhaaldelijk in elkaars gezicht spugen, heel hard emotioneel schreeuwen om lollig te zijn en onsamenhangende overgangen van het ene moment naar het andere. Het ligt nog net niet op de onderste plank door wat geslaagde grappen als een parodie op het homo-erotisch moment uit Top Gun en twee hitsige Mexicaanse dames die een apart beeld hebben van opgeilen. Maar dat redt de film niet van een dikke onvoldoende.

Beautiful Wedding is te zien bij Prime Video.