Storm
Recensie

Storm (2016)

De driejarige Storm verhuist met zijn familie naar de Thaise hoofdstad Bangkok. Een charmante korte docu over het aanpassingsvermogen van een kind.

in Recensies
Leestijd: 2 min 8 sec
Regie: Kaspar Astrup Schröder | Speelduur: 27 minuten | Jaar: 2013

Kinderen zijn op jonge leeftijd opvallend gemakkelijk in staat om veranderingen te absorberen. Zo schijnt vier de ideale leeftijd te zijn om een vreemde taal (bij) te leren. Als je je kroost tweetalig wil opvoeden dat kun je er maar beter vroeg bij zijn. Dreumesen, peuters en kleuters passen zich eenvoudig aan als hun omgeving of leefomstandigheden veranderen, zolang er maar vertrouwde elementen in stand blijven. Zonder nu gelijk de (ortho)pedagoog uit te hangen: kids kunnen meer aan dan hun doorgaans veel te voorzichtige ouders durven in te schatten. De Deense peuter Storm is een uitgelezen voorbeeld. Het jochie heeft een Deense vader en een Thaise moeder en verhuist met zijn ouders en broertje op jonge leeftijd naar Bangkok. Het is ongelooflijk hoe snel Storm zich aanpast en nieuwe vriendjes maakt.

De belevenissen van Storm vormen de basis voor de naar hem genoemde korte documentaire van Kaspar Astrup Schröder. Het is een charmante en positief opgezette aaneenschakeling van belevenissen en indrukken over de veerkracht van een jongetje van drie jaar dat in een compleet nieuwe wereld terechtkomt. Zo lopen we met Storm mee tijdens zijn eerste schooldag. Hij spreekt geen Thai, maar kan toch al vlot wat woordjes zeggen en sluit binnen een dag al een vriendschap. Met zijn ouders gaat de peuter vervolgens naar de markt, waar de meest exotische voedingswaren te koop zijn. Op de rivier valt een boel te beleven op en met de grote boten. En dan is er nog de Nieuwjaarsviering, waarin het in Thailand geoorloofd is om alles en iedereen in je omgeving nat te spuiten met een waterpistool. Het zijn korte sequenties van slechts een paar minuten met een duidelijke kop en staart.

De voor ons land nagesynchroniseerde korte filmpjes doen sterk denken aan de intermezzo’s die bijvoorbeeld bij de Teletubbies te zien zijn, maar dan verschoond van de voor de Britse kinderserie kenmerkende herhaling. Storm heeft een hoog educatief gehalte en doet uitstekend dienst voor expatouders die hun kroost willen voorbereiden op een verhuizing naar een vreemd land. De boodschap is dat met een beetje aandacht en toewijding een kind zich overal thuis kan voelen en dat er een hele ontdekkingstocht valt te maken van al die vreemde, wonderlijke nieuwe indrukken. Astrup Schröder filmt voortdurend vanuit de beleving van het kind, maar maakt er tegelijkertijd een spannend avontuur van. De wereld wordt door de moderne communicatiemiddelen steeds kleiner, maar in de ogen van een peuter is deze nog steeds immens. Het innemende Storm is doeltreffend in alle eenvoud.