'Trigger Warning': Jessica Alba maakt foute kerels een kopje kleiner
Recensie

'Trigger Warning': Jessica Alba maakt foute kerels een kopje kleiner (2024)

Ordinaire vechtfilm waarbij de enige verfrissende factor de vrouwelijke hoofdpersoon is. Maar hoe geëmancipeerd is dat nog?

in Recensies
Leestijd: 3 min 14 sec
Regie: Mouly Surya | Scenario: John Brancato, Josh Olson, Halley Wegryn Gross | Cast: Jessica Alba (Parker), Mark Webber (Jesse), Anthony Michael Hall (Senator Swann), Tone Bell (Spider), Jake Weary (Elvis), Gabriel Brasso (Mike), Peter Monro (Mickey), e.a. | Speelduur: 106 minuten | Jaar: 2024

De jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw werden op filmgebied gemarkeerd door een immense populariteit van het vecht- en knokgenre. Steracteurs konden rekenen op een grote schare fans die met bewondering toezagen hoe hun held hele hordes vijanden tegen de vlakte werkte. Het is een genre waar behoorlijk wat weemoed van uitgaat, al is het maar vanwege het ongecompliceerde karakter ervan. Heerlijk! Maar werkt zoiets nog in moderne tijden, wanneer je bijvoorbeeld een vrouwelijke held haar mannetje ziet eh... slaan?

Natuurlijk is het feit dat we nog steeds moeten benoemen dat een vrouwelijke hoofdrolspeler de dienst uitmaakt en ook nog 'haar mannetje' staat een teken dat er nog steeds lieden bestaan die de gelijkwaardigheid van de seksen moet worden ingepeperd. In actievehikel Trigger Warning, dat deze week op Netlix verscheen, mag Jessica Alba als oud-militair niet alleen de dood van haar vader wreken en ophelderen, maar ook de dominante mannetjesputters in haar omgeving een lesje leren.

Alba speelt Parker, die wordt weggeroepen uit een missie in Syrië, omdat haar vader dood is aangetroffen in een grot vlakbij het café dat hij runde ergens in New Mexico. Kennelijk kon Parker zo maar weg, maar ze is geenszins van plan om de kroegbaas uit te gaan hangen. Totdat ze een koper heeft gevonden voor de tent laat ze personeelslid Mike de zaak runnen. Terug op geboortegrond krijgt ze heel wat te stellen met geesten uit het verleden. Deze worden gevormd door volledig inwisselbare schoften, die behoorlijk wat te verbergen hebben.

Haar ex Jesse is politieagent en bovendien zoon van een senator, die zich opmaakt voor een herverkiezing. Voormalig zwager Elvis is een narcistische eikel die zich met duistere zaken bezighoudt. Wanneer Parker een criminele bende achter de tralies weet te krijgen - gewoon door goed op te letten, heimelijk te volgen en door het betere stomp- en trapwerk - komt ze op het spoor van een nog veel groter complot. De dood van haar vader is misschien toch niet het ongeluk waar iedereen vanuit ging. Je verwacht het niet!

Willen vrouwen in actiefilms nogal eens op stereotiepe wijze worden neergezet, in de vechtfilm van Mouly Surya zijn de rollen compleet omgedraaid. De vrouwen maken hier de dienst uit, of het nu op de regiestoel is of in de hoofdrol. Dit heeft tot onmiskenbaar gevolg dat kerels in het universum van Trigger Warning op een enkele uitzondering na enorme klootzakken zijn, die moeilijk uit elkaar te houden zijn. Op het lachwekkende af zelfs, want Parker komt er al snel achter dat er echt geen kerel is die ze kan vertrouwen.

Het is natuurlijk verfrissend dat de kaarten nu eens anders zijn geschud, maar op de keper beschouwd is de vierde speelfilm van Surya nog steeds een excuus om een held, in dit geval Alba, zo veel mogelijk op foute mannen te zien inhakken. Opvallend is de constatering dat als het er echt op aankomt Parker niet haar eigen boontjes kan doppen maar ondersteuning krijgt van een technisch onderlegde collega die vanuit het buitenland computers kraakt en als het echt nodig is haar fysiek te hulp schiet. De emancipatiegedachte wordt dus niet volledige doorgevoerd.

Onder de streep is Trigger Warning gewoon een ordinaire knokfilm, waarbij ongeloofwaardige acties en een minimum aan plot de toon zetten. Niets mis mee, maar de pretenties waarbij het project omgeven is doen anders vermoeden. Alba heeft flink getraind voor haar rol en komt als 'tough cookie' nog best geloofwaardig over, zolang ze maar niet al te veel dialoog hoeft te verstouwen. Toch heeft de moderne kijker die niet meer in hokjes denkt, recht op een beter uitgewerkte actieheld.

Trigger Warning is te zien bij Netflix.