Blood Vessel [Netflix]
Recensie

Blood Vessel [Netflix] (2023)

Film over verstekelingen op een schip begint goed maar raakt jammer genoeg aan lager wal.

in Recensies
Leestijd: 2 min 28 sec
Regie: Moses Inwang | Scenario: Musa Jeffrey David | Cast: Dibor Adaobi (Oyin), David Ezekiel (Abbey), Levi Chikere (Degbe), Obinna Okenwa (Olotu), Sylvester Ekanem (Tekena), e.a. | Speelduur: 119 minuten | Jaar: 2023

Blood Vessel begint goed. In media res, meteen middenin de heftige gebeurtenissen die er toe leiden dat verschillende mensen, elk met hun eigen sores, samen als verstekelingen op een schip terecht komen. Met dat schip is er iets niet pluis, wat tot een bloedstollend verhaal had moeten leiden. Maar dat is helaas niet gelukt.

Na het enerverende begin zakt Blood Vessel in zodra de hoofdpersonen op het schip belanden. De actie maakt plaats voor wat waarschijnlijk een beklemmende spanning had moeten worden, terwijl de verstekelingen zich angstvallig verborgen houden op het schip. Helaas volgen er al snel bijzonder saaie ontwikkelingen, die haaks staan op de vliegende start.

Enkele gebeurtenissen zijn nogal rommelig weergegeven, zo snel dat het lijkt of er shots ontbreken. Gaandeweg het verhaal wordt duidelijk dat dit geen foutje van de montage was: het gebeurt de hele tijd. Andere momenten zijn weer veel te langgerekt, vooral bedoeld om de over acterende acteurs de ruimte te geven om hysterisch te huilen. Dit in lachwekkend contrast tot andere collega's, die dan juist weer verwoed onderkoeld blijven.

Het beloofde conflict op het bloederige schip uit de titel is niet erg bloederig. De vechtscenes zijn kort, simpel, niet erg origineel, knullig gefilmd en ook weer met dat "ontbrekende shot"-effect, dat het soms lastig maakt te zien wie nou precies wie pijn aan het doen is. Aan bepaalde gevechten is getracht een diepere psychologische betekenis te geven, wat echter totaal niet overkomt in zo'n kortdurende, afgeraffelde scene.

Ook de locaties zijn soms vreemd gekozen, bijvoorbeeld een koelcel waar grote koeienbenen hangen, naar verluidt omdat de slechterik van het verhaal van jagen houdt. Op zich is het aan de eigenaar van het schip om zo'n hobbyruimte aan boord te willen, maar het concept van het vastzitten op een schip komt hierdoor minder goed over. Het had net zo goed een terrein aan land kunnen zijn waar de personages gevangen gehouden worden.

De uiteindelijke afloop van de strijd op het schip is al even vaag en simplistisch als de rest van de actie. Waarom overleeft de één en de ander niet? Het lijkt louter toeval te zijn. Het einde laat veel vragen en te wensen over. Wat nu het thema of de boodschap is, is onduidelijk. Heel jammer, want het onderwerp van de film, het vluchten naar een ander land met gevaar voor eigen leven, is zeer schrijnend en actueel.

Helemaal in het begin werd er nog sociaal commentaar gegeven, maar al gauw is daar niets meer van over. Blood Vessel had een heel andere film kunnen zijn, maar kiest de goedkoopste weg. Zonder psychologische ontwikkeling, problemen om te overwinnen of sterker uit de strijd gekomen personages is de film net zo leeg als een spookschip. En dat was wellicht een beter verhaal geweest.

Blood Vessel is te zien bij Netflix.