What To Expect When You’re Expecting
Recensie

What To Expect When You’re Expecting (2012)

Sporadisch grappig en met stralende actrices, maar uiteindelijk is What To Expect When You’re Expecting een formulematige romantische komedie.

in Recensies
Leestijd: 3 min 20 sec
Regie: Kirk Jones | Cast: Cameron Diaz (Jules), Jennifer Lopez (Holly), Elizabeth Banks (Wendy), Anna Kendrick (Rosie), Rebel Wilson (Janice), Brooklyn Decker (Skyler), Matthew Morrison (Evan), Chris Rock (Vic), Ben Falcone (Gary), Chace Crawford (Marco), Dennis Quaid (Ramsey), Rodrigo Santoro (Alex), e.a. | Speelduur: 110 minuten | Jaar: 2012

De titel van de film klinkt als een hulpboek, en dat is het ook. Toen schrijfster Heidi Murkoff zelf voor het eerst in verwachting was had ze zoveel vragen, dat ze besloot hier samen met haar moeder, een journalist, en haar zus, een verpleegster, een boek over te schrijven. What to Expect When You’re Expecting werd een New York Times bestseller en behoorde volgens USA Today tot de vijfentwintig invloedrijkste boeken van de voorgaande kwarteeuw. Dat het boek geen verhaallijnen of personages bevat, heeft filmstudio Lionsgate er niet van weerhouden het tot een film te bewerken. Geeft de film net zoveel inzicht in zwangerschap als het boek, of gaat ook hier de regel op dat het boek beter is dan de film?

Het verhaal volgt vijf stellen die in verwachting zijn. Het leven van fitnessgoeroe Jules en haar vriend Evan wordt op zijn kop gezet door Jules’ onverwachte zwangerschap, terwijl babyzaakeigenaresse Wendy niet blijer kan zijn eindelijk in verwachting te zijn. Ondertussen probeert haar man Gary door het aanstaande vaderschap niet langer onder te doen voor zijn eigen vader, die zelf samen met zijn veel jongere vrouw een tweeling verwacht. Dan zijn er nog de rivaliserende koks Rosie en Marco, bij wie een onenightstand uitloopt op iets meer. Niet in verwachting, maar wel van plan te adopteren, zijn fotografe Holly en haar man Alex. Deze verhalen, losjes met elkaar verbonden, draaien allemaal om de uitdagingen van het aankomende ouderschap.

Met hoofdrollen voor Cameron Diaz en Jennifer Lopez was een realistische film over zwangerschap natuurlijk niet te verwachten, maar voor een film gebaseerd op een hulpboek gaat What To Expect When You’re Expecting wel heel weinig in op zijn onderwerp. Het is dan ook niet meer dan een standaard romantische komedie, met als enige verschil dat de personages een stapje verder in hun relatie zijn. De zwangerschappen worden op typische Hollywoodwijze neergezet: de dames zijn slank en zitten mooi in de make-up met alleen een dikke buik, of zijn waggelende, aan hun veranderende hormoonhuishouding overgeleverde, emotionele wrakken. Er wordt wel gesproken over ongemakken als acne en incontinentieproblemen, maar deze worden op karikaturale wijze neergezet, en vooral gebruikt om platte grappen over te maken.

De toon is dus luchtig, en er valt hier en daar best wat te lachen. Vooral de optredens van Rebel Wilson en van alfaman Quaid en zijn trofeevrouw Decker zijn leuk. De film struikelt echter als hij zwaardere onderwerpen probeert aan te snijden. Zo voelt Holly zich aangetast in haar vrouwelijkheid doordat zij zelf geen kinderen kan krijgen, en ervaren twee andere personages complicaties tijdens de zwangerschap en bevalling. Deze onderwerpen hadden best verder uitgewerkt kunnen worden, waardoor de film echt iets over zwanger- en ouderschap had kunnen zeggen, maar doordat ze net zo hard weer aan de kant geschoven worden, vallen ze alleen maar uit de toon bij de rest van de film.

Ondanks voorspelbare verhaallijnen en personages valt er technisch niet veel op de film aan te merken: het ziet er allemaal gelikt uit en het acteerwerk van de sympathieke cast is in orde. De actrices zijn charmant, met Banks als uitschieter, en ook de mannen komen er goed vanaf: de scènes met de ‘dudes group’, een wandelclubje waar jonge vaders stoom kunnen afblazen, zijn de leukere stukken in de film. Daardoor is What to Expect When You’re Expecting niet zozeer een slechte film, maar wel een erg standaard werkje, dat kiest voor makkelijke grappen in plaats van een subtielere aanpak van zijn onderwerp. Er is moeilijk aan de indruk te ontkomen dat het boek als niet meer dan een makkelijk te verkopen merknaam is gebruikt. Deze verfilming doet in ieder geval niet uitkijken naar bewerkingen van de overige delen uit Murkoffs What To Expect-reeks.