De filmzomer van 2024 valt erg tegen, maar er gloort hoop

De filmzomer van 2024 valt erg tegen, maar er gloort hoop

De box office-cijfers van 2024 vallen tegen als deze worden vergeleken met 2023 en pre-2020.

De filmzomer wordt de afgelopen jaren rond 1 mei afgetrapt, al zo'n 15 jaar met een film van Marvel Studios. Dit jaar gaat het allemaal iets anders en dat lijkt impact te hebben op de wereldwijde box office-omzet.

In de filmzomer van 2023 werd er wereldwijd ongeveer $5,7 miljard omgezet aan de bioscoopkassa's. Tot op heden komt de filmzomer van 2024 niet verder dan $5,1 miljard en de huidige filmzomer loopt ondertussen op zijn eind.

Geen groei
Na de enorme klap die in 2020 werd veroorzaakt door de maatregelen naar aanleiding van de pandemie zou de box office tekenen van herstel moeten vertonen. In de filmzomer van 2019 werd er nog circa $10 miljard omgezet. Vooral buiten de VS lijkt de omzet fors af te nemen.

Buiten de VS was de omzet in 2023 nog 3,4 miljard (59%). In 2024 is dat tot op heden $2,8 miljard (54%). De zomeromzet in de VS krijgt sinds 2019 een steeds groter aandeel. Het voornaamste excuus zijn de stakingen in Hollywood in 2023. Hierdoor zijn flink wat films vertraagd.

Restant filmzomer 2024
De huidige filmzomer moet het vooral hebben van de vijf blockbusters Bad Boys: Ride or Die, Inside Out 2, A Quiet Place: Day One, Despicable Me 4 en Deadpool & Wolverine. Grote releases als de filmzomer-kickoff Furiosa: A Mad Max Saga, Fly Me to the Moon met Scarlett Johansson en Channing Tatum, de recente megaflop Borderlands en zelfs Twisters (alleen succesvol in de VS) stelden teleur.


Met Alien: Romulus, Blink Twice, The Crow en They Listen heeft de filmzomer 2024 tot eind augustus nog enkele grotere releases, maar deze films lijken niet direct enorme kaskrakers te gaan worden.

Hoop voor filmzomer 2025
Mocht de filmzomer van 2025 doorgaan zoals gepland, dan heeft die zomer flink wat meer grote films te bieden, en dat geeft flink wat hoop voor Hollywood. Onder meer onderstaande tien blockbusters staan gepland van mei tot en met augustus 2025.

- De eerste Marvel-zomerfilm Thunderbolts*
- De achtste Mission: Impossible-film
- De John Wick-spinoff Ballerina
- De Pixar-animatiefilm Elio
- De live action-film How to Train Your Dragon
- De Formule 1-film F1 met Brad Pitt
- De nieuwe Jurassic World-film met Scarlett Johansson en Mahershala Ali
- De nieuwe Superman-film van James Gunn
- De remake The Naked Gun met Liam Neeson
- De tweede Marvel-zomerfilm The Fantastic Four


Ook interessant
Het filmjaar 2025 is ongelooflijk: al deze grote blockbusters komen volgend jaar uit
De afgelopen periode weten bioscoopfilms als Kingdom of the Planet of the Apes, Bad Boys: Ride or Die, Inside Out 2 en... [Lees verder]

NieuwsFilm

meest populair